Publicat 4/12/2019 15:25:16 +01:00CET

Cs vol que el Parlament demani al Govern català un informe sobre les protestes després de la sentència

Hemiclicle del Parlament de Catalunya en una imatge d'arxiu.
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 4 des. (EUROPA PRESS) -

Cs ha registrat al Parlament una moció que demana al Govern català un informe detallat sobre les protestes després de la sentència de l'1-O, que inclogui les persones i els grups convocants; el nombre de participants; les persones identificades, detingudes i denunciades, i els danys i la seva quantificació econòmica.

La moció demana rebutjar l'actuació d'alguns diputats de JxCat, ERC i la CUP "que han dirigit i participat en diverses accions que han limitat i impedit el lliure exercici de drets fonamentals de molts ciutadans" en protestes per la sentència, com el bloqueig de l'Aeroport de Barcelona-el Prat.

El text, consultat per Europa Press, insta el Govern català a condemnar "accions violentes i tumultuàries organitzades per grups d'incontrolats", i a reconèixer i agrair públicament l'actuació d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil.

Defensa que mesures com ara talls de carreteres i bloquejos d'infraestructures "no constitueixen ni poden considerar-se en cap cas un exercici adequat i legítim del dret de reunió i manifestació", i avisa que cap dret fonamental és absolut i il·limitat.

Insta el Govern català a retirar la seva petició de crear una comissió d'investigació sobre l'actuació d'agents antiavalots i a garantir que aquestes unitats de Mossos d'Esquadra estiguin dotades de les eines necessàries per fer front a situacions de violència o que posin en risc ciutadans i béns.

TEIXIT EMPRESARIAL

En una altra moció, Cs proposa que el Parlament insti el Govern català a elaborar un informe sobre els efectes del procés independentista sobre l'activitat econòmica i rebutgi "l'ús de la violència i els actes incívics com a eina política".

També demana instar el Govern català a fer una declaració institucional "de condemna a les accions violentes com a perjudicials", i a presentar els Pressupostos de l'exercici 2020 abans que acabi l'any.