Publicat 19/6/2019 19:38:03 +02:00CET

Cs reclama al Senat que anul·li les fórmules d'acatament de la Constitució dels senadors independentistes

Sessió Constitutiva de la XIII Legislatura del Senat
JESÚS HELLÍN - EUROPA PRESS

MADRID, 19 juny (EUROPA PRESS) -

Ciutadans ha registrat aquest dimecres una iniciativa parlamentària al Senat perquè anul·li les fórmules d'acatament a la Constitució que van dir els senadors independentistes el passat 21 de maig en la sessió constitutiva de la Cambra alta i demanen que hi compareguin novament.

Segons ha explicat el grup parlamentari en la seva iniciativa, els senadors d'ERC, JxCat i EH Bildu "es van apartar de la manera rituaria" de jurar o prometre la Constitució i "sense mostrar voluntat alguna d'acatament", per la qual cosa ha reclamat a la Mesa del Senat que anul·li les fórmules emprades i per tant, els seus acataments.

"La raó de la invalidesa d'aquestes fórmules es basa en què aquells (senadors) condicionen el jurament o promesa ho facin en termes temporals, mentre que limiten el jurament o promesa d'acatament de la Constitució, no només per imperatiu legal, sinó únicament fins a l'arribada d'una futura i hipotètica república catalana o basca", dicta la iniciativa.

A més, Ciutadans ha recordat que "d'acord amb l'apartat 3 de l'article 11.2 del Reglament", s'indica que la fórmula emprada per acatar la Carta Magna és "contestant 'sí, juro' o 'sí, prometo'".

A més, ha demanat que els senadors implicats tornin a acatar la Constitució amb la fórmula vàlida. "És necessari que compareguin novament davant el president del Senat al Ple del mateix per complir amb la seva obligació de prestar jurament o promesa d'acatament a la Constitució", han manifestat.

En concret, ha destacat que l'incompliment es va produir per part dels dotze senadors d'ERC, Miguel José Aubá, Sara Bailca, Miquel Caminal, Laura Castel, Xavier Castellana, Mirella Cortès, Jordi Martí, Elisenda Pérez, Bernat Picornell, José Quintana Caralt, Ana María Surra i Raül Romeva --suspès com a senador en tots els seus drets i obligacions--; dels tres senadors de JxCat, Josep Lluís Cleries i Gonzàlez, Josep Maria Matamala i María Teresa Rivero; i del senador d'EH Bildu, Gorka Elejabarrieta.

EL SENAT JA VA DESESTIMAR LA INICIATIVA DEL PP

La petició de Ciutadans arriba després que la Mesa del Senat ja rebutgés dimarts passat una altra similar del Grup Popular, que havia reclamat que es revisessin tots els acataments en dubtar de la validesa de les fórmules emprades per diversos senadors independentistes.

La vicepresidenta primera, Cristina Narbona, va explicar que el rebuig de la Mesa va ser votat amb majoria després d'haver seguit l'informe dels serveis jurídics del Senat, en el qual es mostra una sentència del Tribunal Constitucional de l'any 1991 que empararia les fórmules emprades.

Així, la Mesa va rebutjar per majoria absoluta --excepte el vot del secretari quart, Rafael Hernando-- la petició dels populars que han anunciat un recurs contra aquesta decisió i fins i tot portar l'assumpte al Tribunal Constitucional perquè el revisi.

El PP va censurar especialment l'acatament a la Constitució que van fer tres senadors de Junts, Josep Lluís Cleries, Teresa Rivero i Josep María Matamala, els qui van prometre el càrrec "amb lleialtat en el mandat democràtic de l'1-O", entre d'altres expressions.

el més llegit

 1. 1

  Coronavirus.- El CAP Els Hortes de Barcelona ha detectat 544 possibles casos durant la pandèmia

 2. 2

  Demòcrates demana un "govern d'emergència nacional" per superar la crisi del coronavirus

 3. 3

  Vergés veu possible unir les regions sanitàries de Barcelona i la seva àrea metropolitana

 4. 4

  Coronavirus.- Barcelona destina 1 milió per incentivar la rebaixa de lloguers comercials

 5. 5

  L'AMB reactiva l'aplicació d'aparcament metropolità