Publicat 7/9/2020 22:46:47 +02:00CET

Cs, PSC i PP recorden la "vulneració de drets" en l'aniversari dels plens del 6 i 7 de setembre de 2017

Tertúlia 'online' organitzada per S'ha Acabat! i Impuls Ciutadà, en la qual han participat el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, la portaveu del PSC en el Parlament, Eva Granados, i el líder del PP català, Alejandro Fernández
EUROPA PRESS

BARCELONA, 7 set. (EUROPA PRESS) -

Cs, PSC i PP han recordat aquest dilluns que els dies 6 i 7 de setembre de 2017 es "van vulnerar els seus drets parlamentaris", tres anys despues dels plens en els quals es van aprovar les anomenades 'Lleis de Desconnexió": la Llei de Transitorietat Jurídica i la Llei del Referèndum.

Ho han dit en una tertúlia 'online' organitzada per l'associació S'ha Acabat! i el moviment Impulso Ciudadano, en la qual han participat el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, la portaveu del grup socialista en el Parlament, Eva Granados, i el líder del PP català, Alejandro Fernández.

El líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha reiterat que aquells dies l'independentisme va recórrer a un canvi en l'ordre del dia per tramitar aquestes lleis per urgència, perquè de tramitar-se amb normalitat "podria haver donat temps al Tribunal Constitucional (TC) d'intervenir i declarar que eren il·legals".

"En aquesta tramitació es van vulnerar plenament els drets de tots nosaltres i així va ser declarat pel TC: se'ns va impedir acudir al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) i el termini de les esmenes. Va una cosa sense parangó a cap país democràtic occidental: que una Cambra legislativa fes un cop contra el propi Estat ", ha afegit.

En aquest sentit, la portaveu del PSC en el Parlament, Eva Granados, ha insistit que a més de que el TC els va donar la raó, el CGE (l'òrgan consultiu del Parlament) també els va donar suport, assegurant que s'estaven vulnerant els drets de participació dels diputats.

"Jo crec que que això va ser el que no s'esperaven: estaven fent un exercici d'autoritarisme, i no s'esperaven que nosaltres poguéssim fer tot el possible perquè Catalunya, la resta d'Espanya i el món s'assabentés del que estava passant en el Parlament", ha afegit Granados.

TAULA DE DIÀLEG I L'ESQUERRA

El líder del PP català, Alejandro Fernández, ha coincidit amb socialistes i Cs que l'independentisme "va vulnerar" els seus drets en els plens del 6 i 7 de setembre, i en un futur --com Carrizosa-- ha cridat aquestes tres formacions a conjuminar forces de cara a unes eleccions catalanes.

A més, Fernández ha criticat la reunió que el president del Govern, Pedro Sánchez, planeja celebrar amb el Govern català encapçalat per Quim Torra: "Quan has d'utilitzar el diàleg per arribar a la concòrdia has de tenir seguretat absoluta que el teu interlocutor també desitja això. I els independentistes no estan per la concòrdia, el seu missatge segueix sent destructiu".

Finalment, l'expresident del grup parlamentari CatSiQueEsPot, Lluís Rabell, ha sostingut que --per a ell-- la dificultat de la situació radica que "l'esquerra no ha estat capaç d'oferir un projecte o relat alternatiu satisfactori o convincent al projecto independentista".

Contador