Publicat 25/7/2019 13:31:07 +02:00CET

Cs portarà al TC les resolucions de JxCat, ERC i la CUP que ratifiquen l'autodeterminació

Joan García (Cs) en el ple del Parlament (ARXIU)
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 25 jul. (EUROPA PRESS) -

Cs portarà al Tribunal Constitucional (TC) diverses propostes de JxCat, ERC i la CUP que demanen que el Parlament ratifiqui la defensa de l'exercici del dret a l'autodeterminació i tornar a reprovar el rei Felip VI.

En declaracions a Europa Press, el vicepresident segon del Parlament, Joan García (Cs), ha afirmat que aquestes iniciatives "reiteren propostes que ja va fer el Parlament i van quedar suspeses pel TC", de manera que considera que no haurien de tramitar-se.

Per això, Cs demanarà a la Mesa de la Cambra que reconsideri la seva decisió de tramitar aquestes propostes, encara que previsiblement la seva petició serà rebutjada --els partits independentistes tenen majoria en aquest òrgan-- i aquestes propostes continuaran la seva tramitació i es votaran en el ple monogràfic sobre la 'Catalunya real', en el qual probablement seran aprovades per la majoria independentista.

D'aquesta manera, Cs presentarà un recurs d'empara davant del Constitucional i també es planteja presentar un recurs d'inconstitucionalitat en funció de "com evolucioni el ple".

REPROVACIÓ AL REI

Una de les resolucions va ser presentada conjuntament per JxCat, ERC i la CUP i pretén que el Parlament "es ratifiqui en la defensa de l'exercici del dret a l'autodeterminació com a instrument d'accés a la sobirania del conjunt del poble de Catalunya".

També rebutgen una resolució de la CUP que reclama que la Cambra es reafirmi en la seva reprovació al rei Felip VI pel seu discurs després de l'1-O, que fa referència a una moció que va aprovar el Parlament a l'octubre i que ha estat anul·lada recentment pel Constitucional.

El partit taronja impugna un altre punt d'aquesta iniciativa, que reafirma la disposició del Parlament "a exercir de manera concreta el dret a l'autodeterminació, d'acord amb la voluntat majoritària del poble de Catalunya, amb o sense un acord amb l'Estat".

Com que planteja la possibilitat d'exercir l'autodeterminació sense acord amb l'Estat, García ha sostingut que aquesta proposta "reitera que la fórmula adequada és la unilateralitat".

Així mateix, n'impugnen una d'ERC que vol que la Cambra torni a apostar per l'"abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia" i rebutjar el discurs del rei després de l'1-O, i que també fa referència a la moció que reprovava Felip VI anul·lada pel TC.

"RESPONSABILITAT PENAL"

En el document que ha registrat el grup taronja, al qual ha tingut accés Europa Press, Cs considera que aquestes propostes no poden ser tramitades perquè reiteren iniciatives que ja han estat anul·lades pel TC i recorda als membres de la Mesa que ja han estat advertits de la "responsabilitat penal" que pot tenir tramitar iniciatives inconstitucionals o ja suspeses pel Constitucional.

A més, Cs considera inconstitucional una altra resolució de la CUP, que insta el Govern a deixar d'aplicar la llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana --coneguda com 'llei mordassa'-- i a "garantir el legítim dret a la proposta i la dissidència política".