Publicat 9/8/2020 12:31:07 +02:00CET

Cs oferirà a PSC i PP concórrer junts a les properes eleccions catalanes per guanyar l'independentisme

El Vicesecretario General de Ciudadanos, Carlos Cuadrado, durante una entrevista con Europa Press en la sede del partido, en Madrid (España) a 4 de agosto de 2020.
Joaquin Corchero - Europa Press

   Davant els recels de Fernández (PPC) a la coalició, Cuadrado li respon que el seu partit "no ha girat" i segueix al centre

    MADRID, 9 ago. (EUROPA PRESS) -

    El sotssecretari general de Ciudadanos, Carlos Cuadrado, ha anunciat que la seva formació oferirà al PSC i al PP anar en coalició o cercar una altra fórmula electoral similar en les properes eleccions catalanes amb l'objectiu de guanyar l'independentisme. A més, ha recalcat que Cs "no ha girat" sinó que segueix "al centre", responent així a les reticències expressades per alguns càrrecs 'populars' sobre la conveniència de presentar-se junts a Catalunya després de les negociacions del partit taronja amb el Govern de Pedro Sánchez.

   "Si anéssim en coalició Cs, PP i Partit Socialista guanyaríem les eleccions a Catalunya, és clar. I treballarem en això", ha avançat Cuadrado a Europa Press, per afegir que aquesta oferta no és nova i que el seu partit ja la va posar damunt de la taula fa mesos però no va obtenir resposta dels socialistes.

   En aquest sentit, el també responsable de Finances de Cs ha subratllat que el seu partit està disposat a ser "generós" i que intentarà que els tres partits es presentin "junts". "Si ens presentem junts Partit Socialista, PP i Cs guanyaríem les eleccions. Guanyaríem a Puigdemont", ha abundat.

SUMAR EL MÀXIM VOT CONSTITUCIONALISTA

   Ha dit que ara mateix, enmig de la pandèmia del coronavirus, li sembla "absurd" que el president de la Generalitat, Quim Torra, pugui plantejar-se convocar unes eleccions. "Però nosaltres quan sigui el moment cercarem la fórmula i la forma amb la qual sumem els màxims vots constitucionalistes", ha manifestat.

   Cuadrado ha assenyalat que al començament de l'any el seu partit ja va apostar per la unió i va remetre sengles cartes als socialistes i al PP. Segons ha afegit, el primer "no va respondre" però amb els 'populars' es van asseure a parlar, segellant poc després un pacte per concórrer en coalició al País Basc. "Hem aconseguit dos diputats de Cs", ha celebrat, atès que el partit taronja tindrà per primera vegada representació en la Càmera de Vitòria.

RESPON A ALEJANDRO FERNÁNDEZ

   Davant el fet que el president del PP català, Alejandro Fernández, qüestioni ara la conveniència d'anar en coalició amb Cs per no confondre als votants després del "gir" que al seu judici s'està imposant en el partit taronja, Cuadrado ha recordat que fa tres mesos el líder dels 'populars' catalans apostava per aquesta suma dels dos partits constitucionalistes.

   "Nosaltres no hem girat, l'única cosa al que ens hem dedicat és a intentar ajudar els espanyols. I és veritat, hem actuat, no ens hem estat quiets. Ens hem posat a treballar i a ser útils", ha recalcat, per insistir que Cs no ha fet "cap gir de cap tipus" sinó que "segueix al centre".

    En aquest punt, Cuadrado ha confiat que el PP "recapaciti" i hi "pensi" perquè encara que hi hagi enquestes que puguin donar-li "sis o set diputats" enfront dels quatre actuals, al final "això és ridícul" perquè l'objectiu ha de ser guanyar les eleccions. "Crec que que tots units podríem guanyar les eleccions i la suma d'aquests tres partits garantiria una vegada més que una llista no independentista guanyaria les eleccions a Catalunya", ha ressaltat.

   El sotssecretari general de Cs ha explicat que el que el seu partit està proposant és "treure al PSC d'aquestes posicions de suport al nacionalisme que ha tingut durant molt temps" i portar-ho al "constitucionalisme", d'on, al seu judici, "mai no hauria d'haver deixat". Segons ha assegurat, no es tracta que Cs es mogui sinó que el PSC "deixi aquest costat i es venja al centre". "Crec que que els votants a Catalunya, els de Cs i els catalans constitucionalistes, ho veurien com una gran notícia", ha proclamat.

   En ser preguntat si Cs estaria disposat a presentar una candidatura amb persones independents i un cap de cartell que no fora de cap d'aquests tres partits, Cuadrado ha respost: "Fulla en blanc. Parlaríem de tot el que calgui parlar". Així, ha subratllat que es tractaria de conformar una llista constitucionalista i ha recalcat que el seu partit "mai" ha posat "vetos".

SERIA UNA UNIÓ HISTÒRICA

   Cuadrado ha recalcat que l'unió d'aquests tres partits seria "alguna cosa històric" i ha assenyalat que és alguna cosa que es pot aconseguir, de la mateixa manera que ho han fet els independentistes en els seus pactes. Així, ha al·ludit als acords entre un partit "molt a la dreta" com l'antiga CiU amb un altre d'esquerres com a ERC, que van aconseguir posar-se d'acord "només en una cosa": la independència.

   El dirigent taronja ha afirmat que "alguna vegada" els constitucionalistes hauran de ser "més intel·ligents" i cercar també aquesta unió explorant "les formules necessàries", i més quan la llei electoral "no beneficia el votant constitucionalista perquè hi ha unes províncies que tenen una sobrevaloració dels vots". "Això ho sabem i llavors haurem de treballar i lluitar amb les eines que tenim per intentar guanyar-los", ha avisat.

    Cuadrado ha destacat que, igual que el Govern de Pedro Sánchez està cridant l'unitat després de la pandèmia, Cs està dient "exactament el mateix" per a Catalunya. Per això, ha dit que espera que el Partit Socialista "es mogui" i torni al centre, de "on mai s'havia d'haver anat".

DEMANA A PUIGDEMONT QUE "TORNI A ESPANYA I ES LLIURI"

   Quant a si creu que aquesta coalició que cerca Cs tindria més opcions davant les discrepàncies internes entre els socis del Govern i el debat sobre candidatures obert aquestes setmanes en les files de JxCAT i PDeCAT, Cuadrado ha afirmat que Cs "l'única cosa" que ha de dir a l'expresident Carles Puigdemont, a Brussel·les, és que "torni a Espanya i s'entregui".

   En aquest punt, ha dit que li sembla "absurd" que hagin d'estar parlant de la llista de Puigdemont. "És que no entenc com la notícia pot ser la candidatura o no candidatura d'aquest senyor. Aquest senyor el que ha de fer és entregar-se", ha reiterat.

   Preguntat si creu que Puigdemont pot liderar una candidatura estant fora d'Espanya, ha assenyalat que li sembla "totalment absurd i inaudit". "Estem portant a la normalitat una cosa que és extraordinàriament anormal. Aquest senyor el que ha de fer és tornar a Espanya i lliurar-se", ha resolt.