Actualitzat 12/10/2020 14:58

Cs exigirà al Govern central que garanteixi la "neutralitat" de les universitats catalanes

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, en roda de premsa a la seu del partit.
CIUDADANOS/PEDRO RUIZ

MADRID 12 oct. (EUROPA PRESS) -

Ciutadans exigir la setmana vinent al Govern espanyol en el Ple del Congrés que prengui mesures per "garantir el compliment dels principis de neutralitat i imparcialitat institucional" de les universitats a Catalunya, després que una jutgessa anullés l'aprovació, que va dur a terme el claustre de la Universitat de Barcelona (UB), d'un manifest de suport als condemnats per l'1-O del 2017.

La formació taronja interpellar l'Executiu central sobre aquest assumpte dimecres vinent, durant la sessió de control, on es referir a la sentncia que va dictar dilluns passat pel Jutjat del Contenciós Administratiu número 3 de Barcelona.

En aquesta resolució, la jutgessa Ana Alonso estima la demanda que van interposar quatre professors de la UB contra el suport del claustre al 'Manifest de rebot de les condemnes dels presos polítics catalans i de la judicialització de la política' a l'octubre del 2019, i condemna la universitat a pagar els costos del procés judicial.

Segons la jutgessa, la universitat forma part de l'Administració Pública i no és una institució de representació política, per la qual cosa est sotmesa al deure de neutralitat i "no pot assumir una posició política determinada, i menys quan aquesta posició és manifestament contraria als valors i principis de l'ordenament jurídic vigent".

VULNERACIÓ DE LA LLIBERTAT IDEOLGICA

Després de conixer la sentncia, la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, qui la va qualificar com una "victria de la llibertat davant del separatisme", va afirmar que, "per sort, l'Estat de Dret funciona".

En la iniciativa parlamentria, la formació taronja destaca que la Universitat de Barcelona ha estat condemnada per vulnerar els drets fonamentals a la llibertat ideolgica i a la llibertat d'expressió dels seus professors i el seu alumnat, així com el dret a l'educació.

A més, assenyala que el Defensor del Poble, en resposta a la queixa que va presentar el collectiu Universitaris per la Convivncia en relació amb les actuacions que van impulsar les diferents universitats a Catalunya i amb l'aprovació del referit manifest dels claustres de professors universitaris --després que es fes pública la sentncia del Tribunal Suprem que va condemnar els dirigents independentistes de l'1-O--, ha instat aquestes institucions a "respectar el principi d'imparcialitat" com a part de les Administracions Públiques que són.

El Defensor del Poble ha recordat que "les universitats, com a institucions vinculades al compliment de les finalitats que els assigna l'ordenament jurídic, estan integrades per persones amb una mplia diversitat ideolgica, per la qual cosa els seus rgans de govern han de respectar aquesta diversitat quan exerceixen les seves funcions, sense assumir o presentar com a prpia de la institució una determinada posició ideolgica".

Segons Ciutadans, la sentncia del jutjat de Barcelona "xoca frontalment amb la posició que ha defensat fins ara" el Govern de Pedro Sánchez, que, "a través de document oficial, ha afirmat que 'la universitat pública no est sotmesa al principi de neutralitat, sinó al principi constitucional de pluralisme'".