Publicat 19/5/2020 16:24:22 +02:00CET

Cs diu que gràcies al seu pacte amb el Govern central no hi haurà mesa de diàleg amb els independentistes

El president del Govern, Pedro Sánchez i la lider de Ciudadanos, Inés Arrimadas, posen junts moments abans d'una reunió al Congrés dels Diputats, el 16 de desembre de 2019.
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

   MADRID, 19 maig (EUROPA PRESS) -

   Ciutadans ha assenyalat que, gràcies a l'acord que ha aconseguit amb el Govern de Pedro Sánchez aquest dimarts per allargar quinze dies més l'estat d'alarma, no es constituirà la mesa de diàleg sobre Catalunya que ERC exigia a l'Executiu a canvi d'oferir els seus vots al Congrés per aprovar la cinquena pròrroga.

   "Gràcies al paper de Cituadans, no es produirà cap taula de negociació amb ERC ni els separatistes per dinamitar la igualtat entre espanyols. Per això ens vam mostrar satisfets d'haver aconseguit aïllar les demandes dels nacionalistes per posar als espanyols al centre i haver aconseguit millores per tots ells", ha afirmat Cs en un comunicat.

   A més, la formació taronja ha celebrat la "rectificació" del Govern espanyol, que abans apostava per ampliar l'estat d'alarma "al voltant d'un mes" i finalment s'ha compromès a un termini "taxat i raonable" de 15 dies, com li havia demandat.

   El dirigent de Ciudadanos i portaveu adjunt al Congrés, Edmundo Bal, ja va dir el dilluns que el seu partit no acceptaria una pròrroga de 30 dies, i també va demanar que l'aprovació d'aquesta mesura no es vinculés a l'activació de la mesa de diàleg entre el Govern i la Generalitat, com pretenia ERC. "Sánchez ha de triar", va dir.

   L'acord anunciat aquest dimarts és fruit dels contactes que l'Executiu del PSOE i Unides Podem mantingut amb Cs des que aquesta formació negociés el contingut de la quarta pròrroga. Aquesta negociació va permetre que el partit que lidera Inés Arrimadas mantingués el seu suport a la pròrroga, que es va tornar indispensable després de la decisió d'ERC de votar en contra i l'abstenció del PP.

PREPARAR UNA SORTIDA ORDENADA DE L'ESTAT D'ALARMA

   Segons el comunicat difós per Moncloa, el president del Govern, Pedro Sánchez, i la líder de Ciudadanos, Inés Arrimadas, han mantingut contactes setmanals amb la voluntat de seguir consensuant mesures pensant en l'interès general de tots els espanyols, i tots dos coincideixen que l'estat d'alarma ha de perllongar-se només pel temps estrictament necessari.

   En aquests quinze dies de la cinquena pròrroga a partir del 24 de maig, el Govern es compromet a analitzar les mesures, i si escau, reformes legislatives necessàries que permetin una "sortida ordenada" de l'estat d'alarma i la gestió de la pandèmia en aquest moment, ja sense aquest instrument, segons el pacte aconseguit. L'Executiu es compromet igualment a comunicar i intentar, si és possible, consensuar aquestes mesures i reformes legislatives necessàries.

   L'acord amb Ciudadanos afecta també el compromís per part del Govern d'ampliar en un mes (de tres a quatre) el termini per ingressar impostos pels contribuents sense interessos de demora en els ajornament tributaris motivats per l'impacte de la Covid-19.

ERTES I PRESTACIONS PER A AUTÒNOMS

   També s'agilitarà el pagament de prestacions per ERTEs o atur a els qui encara no ho han cobrat perquè puguin percebre durant el mes de juny com a més tard. Es donarà prioritat a la resolució de possibles incidents sobre este tema.

   Un altre dels compromisos assumits davant Ciutadans en aquest últim acord té a veure amb el compromís del Govern a analitzar la possibilitat d'ampliar més enllà de la vigència de l'estat d'alarma la prestació extraordinària per cessament d'activitat dels treballadors autònoms i la conseqüent exempció de les quotes de Seguretat Social durant la percepció d'aquesta prestació.

   A més, s'acorda impulsar que el mes de juliol de 2020 sigui hàbil al Congrés dels Diputats per agilitar el treball parlamentari i recuperar part del retard provocat per la COVID-19..

Contador

el més llegit

 1. 1

  Barcelona controlarà l'aforament de les platges amb videosensors i càmeres

 2. 2

  Coronavirus.- Collboni assegura que la reactivació a Barcelona ha estat "millor de l'esperada"

 3. 3

  Csif denuncia davant la Fiscalia el nomenament del cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona

 4. 4

  Coronavirus.- Aïllats 50 temporers a Seròs (Lleida) per un malalt de Covid-19

 5. 5

  Coronavirus.- Les presons catalanes ja fan controls de temperatura a tots els visitants