Publicat 24/7/2019 13:18:02 +02:00CET

Cs demana al Govern que es tregui el llaç groc dels ulls i atengui els catalans

Lorena Roldán (Cs)
David Zorrakino/Europa Press

L'acusa de tenir diners per a viatges i ambaixades però no per als "problemes reals"

BARCELONA, 24 jul. (EUROPA PRES) -

La diputada de Cs al Parlament Lorena Roldán ha reclamat aquest dimecres al president del Govern, Quim Torra, que es tregui el llaç groc dels ulls i miri el que considera que són els problemes reals dels catalans, malgrat que per a l'Executiu actual són engrunes.

Ho ha dit en el ple del Parlament per la 'Catalunya real', que s'ha celebrat a proposta de Cs, i ha acusat els grups parlamentaris que conformen el Govern --JxCat i ERC-- de mirar de no fer-ho per "evitar que quedi al descobert la seva incapacitat per parlar de qualsevol cosa que no sigui el procés".

Per a Roldán, finalment el ple s'ha hagut de celebrar "'in extremis', perquè el reglament els hi obliga", i la majoria independentista de la Mesa del Parlament ho ha ocultat després de la sessió de control al Govern i al president, segons la diputada.

Cs ha proposat accions a totes les conselleries de la Generalitat, perquè considera que totes estan en mala situació, i ha dit, adreçant-se a Torra: "Tot això que vostès consideren engrunes, per a nosaltres són els assumptes crucials. És una pena que no hagin trobat per dedicar en aquest ple el temps i l'espai que mereix".

Roldán ha alertat que a Catalunya hi ha la "taxa de pobresa més alta dels darrers 15 anys", segons una enquesta de la mateixa Generalitat, i ha dit que per primera vegada més de la meitat dels catalans afirma tenir moltes dificultats per arribar a final de mes.

Ha preguntat a Torra si els importa aquesta situació, i l'ha acusat de no destinar recursos a aquesta situació però de garantir "els sous que cobren els endollats del procés", en referència a càrrecs com els de les ambaixades catalanes, que segons la diputada es dediquen a promoure la independència i no al turisme i la cultura.

"Suposo que anar a Waterloo, al Tribunal Suprem, a Lledoners i a tot el que el procés requereix treu temps a tota la resta", però ha retret que cobren el seu sou per solucionar els problemes de la ciutadania i no per al procés sobiranista.

Ha assegurat que diuen no tenir diners per a algunes mesures però els dediquen a obrir ambaixades i fer viatges, i ha assegurat que es van destinar en un mes 35.000 euros de viatges a Madrid per visitar els presos, la qual cosa costa "exactament el mateix" que posar traductors de llengua de signes per a nens sords, que veu insuficients actualment.

DESIGUALTATS EN SALUT I DEPENDÈNCIA

Ha assenyalat la problemàtica de les llistes d'espera en sanitat, que han augmentat en 91.000 persones en un any, i de dependència, i ha alertat que en tots dos àmbits hi ha desigualtats territorials, amb "casos sagnants" com que a Reus hi ha 116 dies d'espera per a una mamografia, i a Valls (Tarragona) només 18.

Ha demanat més places d'acolliment per a dones víctimes de violència --després de lamentar el recent assassinat masclista a Terrassa--, així com més recursos per als Mossos d'Esquadra i Justícia, i també ha dit que presentaran propostes per a àmbits com l'educació i el col·lectiu LGTBI.

LA FOTO "NO ÉS BONA"

"La foto que hem vist avui de Catalunya no és bona" i assegura que l'única cosa que han sentit dir a Torra és que miraran de tornar a fer la independència, a la qual cosa ha respost que Cs tornarà a frenar-la.

Ha acusat el Govern de situar-se en el camí "del desgovern i del victimisme", i ha reclamat que defensin les propostes que ha presentat Cs en el ple, i canviar la situació actual, en la qual creu que el Govern no dedica ni el temps ni els diners suficients perquè aquestes coses les considera engrunes --en referència a una afirmació del portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol--.