Publicat 19/6/2019 10:53:46 +02:00CET

Cs demana al Govern establir per llei les condicions "objectives" per nomenar el cap dels Mossos

El ple desbloqueja la renovació de quatre òrgans que depenen del Parlament
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 19 juny (EUROPA PRESS) -

Cs ha registrat una moció al Parlament que demana al Govern establir per decret llei, consensuat amb els grups parlamentaris, les "condicions objectives" que ha de reunir el cap dels Mossos d'Esquadra per ocupar aquest càrrec.

La iniciativa, a la qual ha tingut accés Europa Press, es votarà en el ple de la setmana vinent i remarca que els requisits del cap de la policia catalana han d'incloure mecanismes d'avaluació objectiva, com la formació específica per desenvolupar aquest càrrec, les destinacions de comandament i el temps mínim d'antiguitat en l'escala superior del cos i en la categoria de comissari.

Aquesta moció es produeix després que el conseller d'Interior, Miquel Buch, destituís el comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, i el substituís per Eduard Sallent, que fins al seu nomenament ocupava el càrrec de cap d'Informació del cos.

Cs va ser molt crític amb aquest nomenament, que el president del partit taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, va qualificar de nepotisme i va acusar Buch d'utilitzar els Mossos com una "policia política" i d'anteposar el procés independentista per sobre de la seguretat dels ciutadans.

En un altre dels punts de la iniciativa, Cs demana al Govern vetllar per l'"absoluta neutralitat política per part de tots els agents" dels Mossos, especialment en la cadena de comandament del cos.

També vol que l'Executiu de Quim Torra insti la Divisió d'Assumptes Interns dels Mossos a engegar d'ofici la corresponent informació reservada quan qualsevol agent del cos "en el suposat exercici de la llibertat d'expressió difongui per qualsevol mitjà o a través de les xarxes socials crides a la insurrecció, en les quals alguns fan 'aturades de país', atacs a l'economia i qualsevol proclama en contra de la seguretat ciutadana i a favor d'un atac subversiu contra l'ordenament democràtic vigent".

LEGITIMITAT DELS MOSSOS

Entre d'altres mesures, Cs vol que el Parlament insti el Govern a transmetre a tots els responsables polítics i operatius dels Mossos la "instrucció que quan es faci qualsevol referència a la legitimitat de la policia de la Generalitat sigui palesa que prové del marc democràtic constitucional i estatutari, no de manera exclusiva de la dependència del Govern".

En aquest sentit, defensa que la "lleialtat de tots els funcionaris policials, així com de la resta de funcionaris de totes les institucions de la Generalitat, s'ha de manifestar amb el conjunt dels ciutadans de Catalunya i amb totes i cadascuna de les institucions de l'Estat, d'acord amb les lleis i els reglaments aplicats en cada cas".

el més llegit

 1. 1

  Extingit l'incendi a la indústria de Sarrià de Ter (Girona)

 2. 2

  L'alcalde de Tarragona demana "sortir amb seny" després de passar a la fase 2

 3. 3

  SOS Costa Brava protesta contra projectes urbanístics a Begur, Palamós i Palafrugell (Girona)

 4. 4

  Nissan revela el dijous el seu pla de reestructuració amb el futur de la planta de Barcelona

 5. 5

  Generalitat i Govern central tenen converses "fluïdes" sobre l'encaix de l'ingrés vital i la RGC