Publicat 9/7/2020 13:26:24 +02:00CET

Cs demana al Govern que atengui les necessitats dels col·lectius vulnerables davant de possibles rebrots

Diputats al Parlament durant la segona sessió plenària monogràfica sobre la gestió de les residències per a persones grans i per a persones amb discapacitat durant la pandèmia del  covid-19.
David Zorrakino - Europa Press

També demanen un pla de contignència autonòmica en cas de rebrots

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

Cs ha registrat al Parlament una proposta de resolució en la qual insta el Govern a garantir l'atenció a les necessitats sanitàries i socials de les persones grans, amb discapacitat o trastorn de l'espectre autista, des de la xarxa sanitària i social pública en cas de rebrots de covid-19.

En el text de la proposta que ha recollit Europa Press, es demana desenvolupar un marc comú de drets que garanteixin "la participació activa i la plena integració de les persones grans en tots els àmbits de la vida", així com augmentar el finançament de les polítiques públiques destinades a aquests col·lectius.

També han instat el Govern a elaborar un pla de contingència autonòmica en cas de rebrots o emergències epidemiològiques i comprometre's a prendre mesures preventives per "evitar que la covid-19 torni a les residències".

Així, demanen garantir una atenció de qualitat tant en residències públiques o privades, habitatges tutelats, centres de dia i del Servei d'Atenció a Domicili (SAD), així com atendre i fer un seguiment de persones grans que no són usuàries del SAD o dels serveis socials.

En una altra proposta, sol·liciten al Govern que tingui en compte tots els treballadors de l'atenció a la dependència en la gratificació extraordinària que rebran els professionals que durant la crisi han atès persones grans.

RESIDÈNCIES

Cs ha sol·licitat al Govern que impulsi una taula tècnica --incorporant les persones grans, cuidadors i professionals-- per analitzar el model actual d'atenció residencial i les modificacions que s'hagin d'afrontar en el futur.

Fan una crida a elaborar un mapa residencial a Catalunya i dissenyar zones de proximitat "per garantir i reequilibrar l'accés equitatiu i transparent" per territoris, i assegurar la transparència en les dades sobre el sistema de dependència i les llistes d'espera.

El partit taronja també ha demanat al Govern que actualitzi la Cartera de Serveis Socials de la Llei 12/2007 de Serveis Socials, i que ajusti la ràtio de personal dels serveis socials "a les noves realitats demogràfiques".