Publicat 2/12/2019 16:37:12 +01:00CET

Cruz s'acomiada del Senat i demana diàleg per al problema territorial: "El problema és d'Espanya, no d'una comunitat"

El president del Senat, Manuel Cruz durant la diputació permanent del Senat, a Madrid (Espanya), a 2 de desembre del 2019
Ricardo Rubio - Europa Press

MADRID, 2 des. (EUROPA PRESS) -

El president del Senat, Manuel Cruz, ha demanat en el seu discurs de comiat de la cambra alta diàleg per afrontar el problema territorial, que és un "problema d'Espanya i no d'una comunitat", i ha dit que és urgent dissenyar un "projecte compartit". "Fa temps que tots ens posem a la defensiva".

Cruz ha pres la paraula a la Diputació Permanent del Senat per acomiadar-se de la institució que ha presidit des de maig i que no dirigirà en la nova legislatura, que arrenca aquest dimarts. El PSOE ha triat en el seu lloc per al càrrec a la jutgessa Pilar Llop, especialista en violència de gènere i senadora per Madrid.

El president ha posat l'accent que la democràcia espanyola és sòlida i que amb aquesta base "urgeix" obrir una nova època en la qual es dissenyi per al futur "un projecte compartit entre tothom". En la seva opinió, la democràcia espanyola ha estat fins ara més capaç de "reivindicar el seu llegat que d'il·luminar noves propostes", que han de plantejar-se.

Manuel Cruz ha dit que tota solució que es plantegi passa per reforçar el paper del Senat com a seu del diàleg entre administracions, de cooperació entre governs i d'impuls de l'Estat autonòmic, ha dit. "Que se substanciï un diàleg fructífer d'Espanya amb els seus diferents territoris", ha agregat.

En la seva opinió, el país necessita llocs de trobada i diàleg en què es pugui pensar en el futur "sense falsa urgència i les polèmiques de vol gal·linaci", que assumeixin les tensions socials i les canalitzin.

"El gran desafiament és transversal a totes les institucions: transformar la por i la desconfiança del present en una nova manera de relacionar-nos. Serà la millor manera d'evitar la temptació d'idealitzar qualsevol passat", ha conclòs.