Publicat 9/9/2019 10:49:14 +02:00CET

Cruz assenyala que l'independentisme no sap en quina direcció redirigir el procés i defensa un diàleg sense maximalismes

El president del Senat, Manuel Cruz, durant la seva intervenció en el fòrum sobre 'Els límits de la llibertat d'expressió i la llibertat de premsa' en el curs de 'Filosofia, tecnologia i mitjans de comunicació' celebrat al Real Centre Universitari El
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 9 set. (EUROPA PRESS) -

El president del Senat, Manuel Cruz, ha assenyalat aquest dilluns, quan falten dos dies per la Diada, que el procés independentista ha demostrat que és un "viatge cap enlloc" i entén que ara toca "restablir la confiança" amb els partits catalans i asseure's a parlar sense maximalismes per canalitzar la situació.

En una entrevista a RNE, recollida per Europa Press, el president de la Cambra alta ha reclamat a les forces independentistes que facin una reflexió, perquè "no saben en quina direcció redirigir" el procés.

Per això, entén que "tothom ha sortit esquitxat" del procés separatista i ara toca "reparar els danys". "Cal començar a reparar els danys i buscar una via de sortida. No es pot viure en una paràlisi permanent", ha assenyalat.

Sobre l'expectativa política que hi ha a Catalunya davant la sentència del judici als dirigents del procés, Cruz ha recalcat que "hi ha vida després" de la primera quinzena d'octubre, quan s'espera que es conegui la resolució. En aquest sentit, creu que cal encarrilar la situació mitjançant el diàleg, sense "màxims".

A més a més, ha admès que s'ha creat una "desconfiança mútua" amb els partits catalans, que toca "restablir la confiança" i que desencallar la situació implicarà "compromisos clars".

Preguntat directament per si ERC pot ser un soci fiable, Cruz ha assenyalat que cal pensar en quins acords es poden aconseguir i en quins àmbits, rebaixant les expectatives.

CRITICA AL PP I CS

Pel que fa a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya, mesura en la qual han insistit el PP i Ciutadans diverses vegades en els darrers mesos, Cruz ha recalcat que la doctrina establerta pel Tribunal Constitucional (TC) estableix que s'ha d'aplicar per a "supòsits clars".

El passat mes de juliol, el TC va avalar l'aplicació del 155 a Catalunya de l'any 2017, però va subratllar que la suspensió no pot ser indefinida, ni pot haver-hi supressió de l'autonomia.

Per això, ha dit que li crida l'atenció que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, insisteixi a activar el 155. Per a Cruz, cal entendre que les declaracions "cridaneres" dels dirigents de la Generalitat només són paraules.

"Que un líder digui que el seu model és Eslovènia, són declaracions: poden incomodar, però només són declaracions", ha afegit el president del Senat.

"No es pot activar el 155, com alguns han dit, perquè Quim Torra diu que el seu model és Eslovènia. Això, per part de qui ho diu, és poc responsable", ha declarat, i ha censurat així les exigències del PP i Ciutadans.