Actualitzat 23/03/2021 16:57 CET

CriteriaCaixa va guanyar 314 milions d'euros el 2020, un 71% menys en un any de covid-19

Archivo - Arxiu - CriteriaCaixa
CRITERIACAIXA - Archivo

Es deu sobretot a l'impacte de la pandèmia i dels resultats extraordinaris

BARCELONA, 23 (EUROPA PRESS)

CriteriaCaixa, companyia que gestiona el patrimoni empresarial de la Fundació Bancària la Caixa, va obtenir un resultat net consolidat de 314 milions d'euros el 2020, un 71% menys que en l'exercici anterior.

Aquest descens es deu, segons ha explicat a través d'un comunicat aquest dimarts, a l'impacte de la pandèmia de la covid-19 en els resultats de les principals participades de CriteriaCaixa, que ha causat un resultat net recurrent de 718 milions (un 35% inferior al del 2019).

D'altra banda, CriteriaCaixa ha explicat que la baixada dels guanys també es deu a l'impacte dels resultats extraordinaris a conseqüència de l'atribució de la deterioració que Naturgy va registrar en els actius de generació, a més de l'ajust que va comptabilitzar CriteriaCaixa del PPA (Purchase Price Allocation) de CaixaBank.

L'entitat va centrar la seva estratègia a conservar la liquiditat, i va moderar el ritme d'inversions, negociar línies de crèdit i gestionar activament els venciments de deute a curt i mig termini, amb l'objectiu de minimitzar l'impacte de la pandèmia.

ACTIUS

El valor brut dels actius de CriteriaCaixa va ascendir a 19.381 milions d'euros, amb un 75,9% de renda variable cotitzada, un 13,6% de negoci immobiliari, un 4,7% de renda variable no cotitzada, un 1% de renda fixa i altres, i un 4,8% de caixa i equivalents.

Els actius cotitzats (renda variable i renda fixa) i la caixa i equivalents representen en conjunt més del 80% del total, i, malgrat les conseqüències que la crisi ha tingut en les principals participades de CriteriaCaixa, la companyia va ingressar 625 milions d'euros de dividends el 2020.

En total, va repartir 390 milions en dividends al seu accionista únic, la Fundació Bancària la Caixa, que el 2020 va invertir un total de 502 milions; en programes socials (292 milions), cultura i ciència (91), recerca i salut (66) i educació i beques (53 milions).

NEGOCIS

El resultat de la cartera bancària, compost per l'atribució del resultat de les participacions a CaixaBank, The Bank of East Asia (BEA) i Grupo Financiero Inbursa (GFI), va arribar l'any passat als 622 milions d'euros, un 17% menys que l'any anterior.

CriteriaCaixa ha comptabilitzat en aquest exercici, com a resultat extraordinari l'impacte que ha tingut en el PPA de CaixaBank, la venda del 29% de Comercia Payments i l'ajust de valor de la participació a Erste Bank de CaixaBank, l'impacte conjunt de la qual a CriteriaCaixa ha arribat als -151 milions d'euros.

El resultat de la cartera industrial i de serveis inclou principalment l'atribució del resultat de les participacions a Naturgy i Saba, a més dels dividends de Suez i Telefónica, i aquesta cartera va aconseguir un resultat de 200 milions, un 53% menys que el 2019, a causa de l'impacte de la pandèmia tant en l'activitat de la companyia energètica, amb una reducció del resultat ordinari del 51%, com en la de gestió d'aparcaments, amb un resultat atribuït de -48 milions.

La revisió de la valoració de determinats actius que va dur a terme Naturgy va suposar un impacte extraordinari negatiu de 253 milions en els comptes de CriteriaCaixa, mentre que el negoci immobiliari, que va gestionar Inmo CriteriaCaixa que està format per una cartera de 2.631 milions, va generar un resultat atribuït de -17 milions.

DIVERSIFICACIÓ

La cartera de diversificació va obtenir un valor de mercat a tancament del 2020 de 3.685 milions d'euros, i destaquen les participacions a Cellnex, Suez i Telefónica, després d'una inversió neta de 534 milions d'euros (889 el 2019).

L'entitat va tancar el 2020 amb un deute brut de 5.124 milions d'euros, lleugerament per sobre del nivell de l'any anterior i el deute net, en canvi, va disminuir un 4,2% fins als 4.189 milions.

A més, ha subratllat que disposa d'una "sòlida situació de liquiditat disponible" que arriba als 1.360 milions d'euros tenint en compte la caixa i equivalents (935 milions) i les pòlisses de crèdit no disposades (425 milions).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés