El creixement de l'independentisme es consolida amb 23 diputats

Publicat 11/11/2019 0:21:56CET
 Gabriel Rufián, Pere Aragonès, Marta Vilalta i Ernest Maragall (ERC) després de guanyar les eleccions generals a Catalunya
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 11 nov. (EUROPA PRESS) -

El creixement de l'independentisme en les últimes eleccions generals a Catalunya s'ha consolidat aquest diumenge en sumar un diputat més que en les eleccions del 28 d'abril: ha obtingut 23 dels 48 escons que aporta la comunitat, que no aconsegueix la majoria.

La reculada d'ERC, que malgrat guanyar les eleccions ha baixat de 15 a 12 escons, no ha entorpit la línia ascendent que ha tingut el vot independentista en les últimes convocatòries, que continua a l'alça amb la pujada de JxCat --que passa de 7 a 8 escons-- i gràcies la irrupció de la CUP.

Els cupaires han decidit presentar-se per primera vegada a les generals, ha obtingut dos escons i l'entrada al Congrés reflecteix que han aconseguit mobilitzar més vot a favor de l'independentisme, malgrat que la participació total a Catalunya ha passat del 74,57 a l'abril al 72,17% en aquesta convocatòria.

Els republicans van aconseguir a l'abril el 24,61% dels vots i ara, al novembre, s'han quedat en el 22,57%; i JxCat, que en les últimes eleccions va obtenir el 12,08% dels sufragis, puja aquest diumenge fins al 13,71%.

La decisió dels anticapitalistes de presentar-s'hi ha donat una empenta a l'independentisme que ja venia d'una dinàmica ascendent, i ha sumat 6,35% vots més dels partidaris que Catalunya sigui un estat independent.

Així, l'independentisme passa del 36,69% dels suports al 42,61%, i malgrat el seu ascens no aconsegueix la majoria ni en vots ni en escons en aquestes generals.