Publicat 15/4/2019 11:25:31 +02:00CET

La creació d'empreses puja un 0,8% el 2018 i un 3,9% l'últim trimestre

Autónomos.- ATA destaca que el 70% del crecimiento de autónomos en España es andaluz
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 15 abr. (EUROPA PRESS) -

La constitució de noves empreses es va incrementar un 3,9% el quart trimestre del 2018, la qual cosa suposa trencar la tendncia del trimestre anterior, que va registrar una lleugera caiguda (-0,1%), segons l'estadística del Consell General del Notariat.

Aquest últim trimestre de l'any juntament amb el segon han estat els únics que han mostrat increments en els dos darrers anys, per la qual cosa la creació d'empreses tanca el 2018 amb un lleuger increment (+0,8%) respecte al 2017.

Segons els notaris, segueix existint una gran disparitat a nivell autonmic, amb disminucions en set comunitats durant el quart trimestre del 2018, i són especialment significatives les registrades a Aragó (-13,9%) i Navarra (-11,1%).

En les deu restants s'han produt increments, encara que moderats, i el més important s'ha observat a la Comunitat Valenciana (+7,2%).

Així mateix, en el quart trimestre del 2018 es trenca la tendncia negativa en el cas de Catalunya (+6,9%) i Cantbria (+4,5%) que reporten els seus primers increments després de vuit trimestres de caigudes continuades.

Per la seva banda, Extremadura i Múrcia van registrar taxes positives per tercer trimestre consecutiu, mentre que Madrid va mantenir una tendncia de creixement constant, i van sumar sis trimestres ininterromputs d'augments en la creació de noves societats.

Així mateix, el capital social fundacional de les noves societats constitudes va descendir un 5,4% interanual en el quart trimestre del 2018, fins als 19.214 euros, acumulant ja tres trimestres de descensos.

D'aquesta manera, l'únic increment trimestral del 2018, concretament en el primer trimestre, no té impacte en el tancament de l'any, amb una disminució del 2,9% en aquest apartat a nivell nacional.

En el quart trimestre del 2018, el capital social fundacional va descendir en onze autonomies i es va incrementar en les sis restants. Segons els notaris, s'ha produt a més una altíssima volatilitat, amb increments i descensos molt elevats i els més importants de cada grup és l'augment de La Rioja (+59%) i la caiguda de Cantbria (-37,7%).