Costas: "Com a ciutadans tenim dret a tenir un govern"

Actualitzat 26/5/2016 17:25:45 CET
El pte. Carles Puigdemont y el pte. Del Círculo de Economía Antón Costas
EUROPA PRESS

SITGES (BARCELONA), 26 Maig (EUROPA PRESS) -

   El president del Cercle d'Economia, Antón Costas, ha destacat aquest dijous una frase que preveu fer arribar a tots els líders que assistiran a la XXXII Reunió del Cercle d'Economia a Sitges (Barcelona) fins al dissabte: "Com a ciutadans tenim dret a tenir un govern i hem d'exigir-ho de manera intensa".

   "El nostre temor és que pugui repetir-se d'aquí un mes una situació semblant a la dels últims mesos, i això seria inacceptable, gairebé inimaginable. Per això cal buscar una nova forma de governar", ha advertit quan ha presentat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per inaugurar les jornades de l'entitat.

   Per la Reunió del Cercle d'Economia, patrocinada per KPMG, Indra i CaixaBank, passaran el president català --per a la inauguració-- i l'espanyol, Mariano Rajoy --per a la clausura--, a més del líder de Podem, Pablo Iglesias, i el de C's, Albert Rivera, entre d'altres representants polítics, empresarials i acadèmics.

   Costas ha repassat el contingut de la nota d'actualitat que ha elaborat el Cercle d'Economia com a reflexió per emmarcar les jornades, destacant tres fractures: la política, la social i la territorial.

   En la política ha defensat que buscar "un compromís entre tots els partits perquè s'iniciï una política que no estigui basada en línies vermelles, en posicions extremes que impedeixin després la col·laboració".

   Considera que ha d'omplir-se el buit de la Constitució que permet que un govern en funcions duri tota una legislatura si no s'aconsegueix una majoria per formar Govern espanyol, i ha opinat que, si regís la normativa municipal --que davant de falta de majoria converteix en alcalde al líder de la llista més votada--, "probablement el desenllaç del 20D hagués estat diferent" perquè hagués estat un incentiu per canviar conductes.

   Respecte a la fractura social, ha cridat a combatre l'emergència social, que condueix a populismes, i en el cas de la fractura territorial, ha afirmat que l'anomenat problema català és actualment el major problema polític a Espanya, i també es veu afectat per la falta de Govern espanyol.

   Ha lamentat la conducta política dels últims anys de demonitzar els conflictes: "L'única manera d'afrontar els conflictes és atendre'ls i gestionar-los; si no, s'enquisten i es tornen ingovernables, i és molt difícil la solució", i ha afegit que la solució passa per anar donant respostes al conflicte per parts.

   Per al món econòmic, el president del Cercle ha fet una crida a la seva responsabilitat per lluitar contra la desocupació i la desigualtat, el que ha qualificat de "necessitat peremptòria".