Actualitzat 17/12/2019 10:57:59 +00:00 CET

El cost laboral de les empreses augmenta un 2,2% el segon trimestre

Evolució del cost laboral mitjà per treballador i mes fins el tercer trimestre del 2019, en trimestres comparables (INE)
EPDATA

MADRID, 17 des. (EUROPA PRESS) -

El cost laboral mitjà per treballador i mes (que inclou les remuneracions i les cotitzacions socials) va ascendir a 2.553,62 euros el tercer trimestre, la qual cosa suposa un repunt del 2,2% en relació amb el mateix període del 2018, segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquest augment interanual és dues dècimes inferior al del trimestre anterior, quan el cost laboral de les empreses va pujar un 2,4% interanual i va registrar la pujada més important en deu anys. Amb el repunt del tercer trimestre, el cost laboral encadena nou trimestres consecutius en positiu, els últims tres amb un ritme de creixement superior al 2%.

El cost laboral es deriva del cost salarial i els altres costos. Entre juliol i setembre, el cost salarial (que comprèn totes les remuneracions, tant en metàl·lic com en espècie) es va situar en 1.876,95 euros per treballador i mes, un 1,9% més. Amb aquest nou avanç, el cost salarial suma dos anys consecutius de pujades.

Sense el factor variable dels salaris (pagaments extraordinaris i endarrerits) s'obté el cost salarial ordinari, que el tercer trimestre va avançar un 2,4%, fins als 1.710,36 euros mensuals.

Els altres costos (costos no salarials) van arribar el tercer trimestre als 676,67 euros, amb una alça interanual del 3%. El component més important dels altres costos són les cotitzacions obligatòries a la Seguretat Social, que van totalitzar 626,87 euros, un 3,8% més que el tercer trimestre del 2018.

El segon element important dels altres costos són les percepcions no salarials, que van disminuir un 5,8% en taxa interanual, a causa fonamentalment del descens de les indemnitzacions per acomiadament i de les prestacions socials directes.

Per la seva banda, les subvencions i bonificacions, també incloses en els altres costos, van baixar un 3,2% interanual el tercer trimestre.

L'INE també proporciona dades corregides de calendari i desestacionalitzades d'aquesta estadística. D'acord amb aquesta sèrie, el cost laboral per treballador va augmentar el tercer trimestre del 2019 un 2,1% en taxa interanual, i va encadenar també nou mesos d'augments interanuals.

En taxa trimestral (tercer trimestre sobre segon trimestre), i havent eliminat tant l'efecte de calendari com l'estacionalitat, el cost laboral total per treballador va pujar un 0,4%, en relació amb l'avanç trimestral del 0,6% del trimestre precedent.

el més llegit

 1. 1

  Coronavirus.- Reparteixen més de 90.000 mascaretes entre empreses de polígons industrials de Terrassa

 2. 2

  Un detingut per disparar a dos homes a Cambrils

 3. 3

  Dos detinguts per robar en un local d'oci nocturn a Manresa

 4. 4

  Donald Trump commuta la pena de presó del seu ex-assessor Roger Stone

 5. 5

  Collboni qualifica d'"autèntica incompetència política" la gestió del Govern al Segrià (Lleida)