Actualitzat 17/12/2019 11:57 CET

El cost laboral de les empreses augmenta un 2,2% el segon trimestre

Evolució del cost laboral mitj per treballador i mes fins el tercer trimestre del 2019, en trimestres comparables (INE)
EPDATA

MADRID, 17 des. (EUROPA PRESS) -

El cost laboral mitj per treballador i mes (que inclou les remuneracions i les cotitzacions socials) va ascendir a 2.553,62 euros el tercer trimestre, la qual cosa suposa un repunt del 2,2% en relació amb el mateix període del 2018, segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquest augment interanual és dues dcimes inferior al del trimestre anterior, quan el cost laboral de les empreses va pujar un 2,4% interanual i va registrar la pujada més important en deu anys. Amb el repunt del tercer trimestre, el cost laboral encadena nou trimestres consecutius en positiu, els últims tres amb un ritme de creixement superior al 2%.

El cost laboral es deriva del cost salarial i els altres costos. Entre juliol i setembre, el cost salarial (que comprn totes les remuneracions, tant en metllic com en espcie) es va situar en 1.876,95 euros per treballador i mes, un 1,9% més. Amb aquest nou avan, el cost salarial suma dos anys consecutius de pujades.

Sense el factor variable dels salaris (pagaments extraordinaris i endarrerits) s'obté el cost salarial ordinari, que el tercer trimestre va avanar un 2,4%, fins als 1.710,36 euros mensuals.

Els altres costos (costos no salarials) van arribar el tercer trimestre als 676,67 euros, amb una ala interanual del 3%. El component més important dels altres costos són les cotitzacions obligatries a la Seguretat Social, que van totalitzar 626,87 euros, un 3,8% més que el tercer trimestre del 2018.

El segon element important dels altres costos són les percepcions no salarials, que van disminuir un 5,8% en taxa interanual, a causa fonamentalment del descens de les indemnitzacions per acomiadament i de les prestacions socials directes.

Per la seva banda, les subvencions i bonificacions, també incloses en els altres costos, van baixar un 3,2% interanual el tercer trimestre.

L'INE també proporciona dades corregides de calendari i desestacionalitzades d'aquesta estadística. D'acord amb aquesta srie, el cost laboral per treballador va augmentar el tercer trimestre del 2019 un 2,1% en taxa interanual, i va encadenar també nou mesos d'augments interanuals.

En taxa trimestral (tercer trimestre sobre segon trimestre), i havent eliminat tant l'efecte de calendari com l'estacionalitat, el cost laboral total per treballador va pujar un 0,4%, en relació amb l'avan trimestral del 0,6% del trimestre precedent.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés