Publicat 16/6/2020 10:10:51 +02:00CET

El cost laboral de les empreses puja un 0,8% fins al març a causa de l'efecte ERTO

Evolució del cost laboral mitjà per treballador i mes fins el primer trimestre del 2020 (INE)
EPDATA

MADRID, 16 juny (EUROPA PRESS) -

El cost laboral mitjà per treballador i mes (que inclou les remuneracions i les cotitzacions socials) va pujar a 2.570,32 euros el primer trimestre, fet que suposa un repunt interanual del 0,8%, l'augment més baix des del segon trimestre del 2018 a causa de l'estat d'alarma, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Estadística precisa que els treballadors que s'han acollit als expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) encara pertanyen a la plantilla de les seves empreses però no són remunerats amb salaris, sinó amb prestacions que aporta directament el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) i que en alguns casos complementen les mateixes empreses.

Amb aquest augment interanual durant el primer trimestre del 2020, el cost laboral encadena onze trimestres consecutius en positiu. La pujada del 0,8% que s'ha registrat entre gener i març contrasta notablement amb els creixements trimestrals que es van experimentar en l'exercici 2019, tots superiors al 2%.

Entre gener i març, el cost salarial (que comprèn totes les remuneracions, tant en metàl·lic com en espècie) va pujar un 0,7% en relació amb el primer trimestre del 2019, amb 1.889,78 euros per treballador i mes. Els altres costos (costos no salarials) van arribar fins al març als 680,54 euros, amb una alça interanual de l'1%.

El cost laboral per hora va créixer el primer trimestre un 4,8% interanual. Aquest increment, superior al del cost per treballador, es deu al descens del 3,8% en el nombre d'hores efectives de treball a causa de, fonamentalment, la pandèmia i l'estat d'alarma. Sense l'efecte estacional i el de calendari, el creixement estimat del cost per hora és del 4,2%.

Contador