Publicat 15/07/2015 15:50

Coscubiela rebutja valorar la candidatura de Romeva

Diu que el dret a decidir ha d'exercir-se en referèndum i que no hi ha "placebos" que el puguin "substituir"

MADRID, 15 jul. (EUROPA PRESS) -

El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, ha rebutjat aquest dimecres opinar sobre el fet que l'exeurodiputat de la seva formació Raúl Romeva ocupi el número u de la llista pactada per CDC, ERC i entitats sobiranistes per als comicis autonòmics i s'ha limitat a apuntar que Artur Mas pot fer "la seva "candidatura amb qui vulgui.

"Mas té tot el dret del món a configurar la seva llista de la manera que ell vulgui, amb les persones que ell vulgui i amb els qui li han dit que sí", ha assenyalat Coscubiela en declaracions a la cambra baixa.

Coscubiela, a qui ICV va elegir com a candidat de confluència amb Podem per a la candidatura a les catalanes del 27S, ha aprofitat per remarcar que, des del seu punt de vista, el que és "evident" és "que Mas ja ha identificat" aquesta llista d'ICV i Podem com "l'alternativa a abatre".

"I és així per una raó òbvia, perquè nosaltres defensem el dret a decidir dels ciutadans en referèndum i no oblidem la situació d'emergència social que viu Catalunya i aquesta és la nostra prioritat", ha dit.

INDEPENDÈNCIA EN SIS MESOS

Preguntat sobre l'acord tancat per CDC i ERC que preveu un paquet de mesures per declarar la independència de Catalunya en un període que aniria dels sis als vuit mesos, Coscubiela tampoc no hi ha volgut aprofundir. "Sobre el full de ruta d'altres és molt millor preguntar a l'original, perquè jo, jutjant el que els altres pensen, corro el risc de no ser fidel al que els altres pensen", ha respost.

En qualsevol cas, ha deixat clar que "el dret a decidir ha de decidir-se en un referèndum". "Això no té placebos ni res que ho pugui substituir", ha avisat el portaveu d'ICV al Congrés.

En aquest sentit, ha explicat que "perquè unes eleccions siguin plebiscitàries en una sola direcció i amb una sola pregunta, fa falta que els ciutadans d'aquest país i les forces polítiques estiguin d'acord en aquesta lectura". I, tenint en compte que aquesta premissa no es compleix en aquest cas, Coscubiela ha subratllat que el resultat de les eleccions "es vulgui o no es vulgui no tindrà una única lectura".

EMERGÈNCIA SOCIAL

Així, ha defensat que "als ciutadans de Catalunya no se'ls pot sostreure de cap manera el dret a decidir en un referèndum perquè el contrari suposa sostreure'ls un aspecte important de la seva legitimitat democràtica". "És veritat que l'Estat espanyol s'ha anat reiterant en contra d'aquest exercici però, tard o d'hora ho haurà d'acceptar", ha avisat.

A més, ha remarcat que les eleccions catalanes no són "només per decidir com s'avança en l'exercici del dret a decidir en referèndum, sinó també com s'aborda la situació d'emergència social que viu el país". Això, segons la seva opinió "passa per un procés constituent", fet que no implica "estrictament una reforma de la Constitució" sinó "una ruptura democràtica, socioeconòmica i nacional del sistema polític existent a Catalunya i a Espanya".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés