Publicat 07/05/2024 16:25

De Cos (Banc d'Espanya): "La condonació del deute té el perill de generar un incentiu pervers sobre les comunitats"

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 7 maig (EUROPA PRESS) -

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha advertit que una eventual condonació del deute "té el perill de generar un incentiu pervers" sobre les comunitats autònomes, en no fer-les responsables d'una decisió d'endeutament que van adoptar en el passat.

Durant la seva intervenció aquest dimarts en la Comissió d'Economia, Comerç i Transformació Digital del Congrés per explicar les conclusions de l''Informe Anual' del Banc d'Espanya corresponent als anys 2022 i 2023, ha incidit que una eventual condonació de part del deute que les comunitats han acumulat els darrers anys podria tenir efectes negatius sobre els incentius a un comportament fiscal disciplinat en el futur.

En aquest sentit, Hernández de Cos ha assenyalat que els analistes i experts tenen el consens que el sistema de finançament autonòmic que hi ha en aquest moment "no és l'adequat". "S'ha provat de reformar nombroses vegades sense èxit", ha recordat.

Pel governador aquesta reforma ha de partir de la definició de les necessitats de despesa amb alguns criteris objectius que tinguin les comunitats autònomes, de tal manera que també se'ls proporcioni els recursos per cobrir aquestes necessitats de despesa.

"Creiem que, per descomptat, la dinàmica posterior ha de ser a través d'alguns paràmetres que siguin objectius i que també siguin equitatius entre les comunitats autònomes", ha explicat el governador.

A més a més, ha insistit que la transparència "és molt important" i considera rellevant augmentar la corresponsabilitat fiscal.

"L'esquema que tenim ara mateix és un esquema en el qual les comunitats autònomes tenen grans responsabilitats de despesa. Són responsables de l'educació, de la sanitat, de bona part de les infraestructures públiques, d'inversió pública. I, no obstant això, la capacitat normativa que tenen sobre els ingressos és petita", ha explicat.

Aquí, segons el governador, és quan es produeix un desalineament entre les responsabilitats de despesa i la d'ingressos, la qual cosa també acaba tenint efectes negatius sobre la disciplina fiscal.

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés