Actualitzat 29/03/2021 10:38

De Cos adverteix que els fons europeus no poden ser "substitutius" de les reformes estructurals

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, intervé durant un Esmorzar Informatiu d'Europa Press aquest dilluns.
Marta Fernández Jara - Europa Press

Demana no mantenir amb ajuts públics empreses inviables i diu que el deute no se situarà en nivells precisos fins el 2040

MADRID, 29 mar? (EUROPA PRESS) -

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha advertit aquest dilluns que el programa d'ajuts europeus, conegut com Next Generation EU, no pot ser "substitutiu" de les reformes estructurals que necessita Espanya per augmentar el creixement potencial.

De Cos, que ha participat en els Esmorzars Informatius d'Europa Press, ha indicat que els fons europeus són una eina "d'enorme utilitat" per augmentar el creixement de l'economia espanyola, tant pel volum (140.000 milions) com pels projectes que estan destinats a finançar, però això "no pot ser substitutiu de les necessàries reformes estructurals".

En la seva opinió, Espanya necessita un augment del creixement potencial. "Ja ho necessitava abans de la pandèmia i ara ho
necessita encara més", ha afirmat el governador del Banc d'Espanya, que ha dit que un any després les conseqüències de la pandèmia encara es deixen "sentir de manera molt palpable en l'economia".

En aquest sentit, ha assegurat que els nivells de producció i d'ocupació encara estan "allunyats" del nivell precovid, de manera "particularment acusada" en certes branques de serveis, i el conjunt de les administracions públiques i alguns segments de les llars i de les empreses han vist que la seva situació financera s'ha deteriorat "de manera significativa".

A més, ha apuntat que és previsible que les institucions financeres, que ja han vist que la rendibilitat ha disminuït, registrin una "progressiva deterioració de la qualitat de la cartera crediticia".

Quant a la política fiscal, De Cos ha apuntat que el suport en aquesta fase s'ha de focalitzar en les empreses i grups poblacionals "més afectats", i especialment en les empreses "viables" que, atesa la magnitud i la durada de la crisi, han vist deteriorada la solvència.

El governador ha advertit que en cas que es materialitzin, aquests problemes de solvència no només provocarien una "destrucció de teixit productiu i d'ocupació" en empreses que podrien ser viables en l'escenari postpandèmia, sinó que també acabarien afectant el posicionament
patrimonial del sector bancari, que podria respondre amb una restricció crediticia" que realimentaria els efectes negatius sobre la capacitat de recuperació i el creixement econòmic a mitjà termini.

Així, ha recordat que recentment s'ha aprovat un paquet d'ajuts al sector empresarial i als autònoms, per un import d'11.000 milions d'euros, que pot resultar una "eina útil" precisament per reduir aquest risc; però per això, ha afirmat que és "particularment rellevant" que es faci ràpid i de manera homogènia, i que els mecanismes de repartiment permetin focalitzar "selectivament" els ajuts precisament en les empreses viables però amb problemes de solvència.

No obstant això, ha alertat que hi pot haver empreses que hagin deixat de ser viables i seria "contraproduent que fossin sostingudes de manera indefinida per la política pressupostària". Per a aquestes empreses, ha dit, és desitjable que s'agilitin els processos de liquidació.

Juntament amb el manteniment dels ajuts per a les empreses viables amb problemes de solvència, De Cos ha tornar a demanar, en el mitjà termini, una estratègia de "correcció del dèficit" estructural en una quantia de 0,5 punts percentuals de PIB anuals (en línia amb el requeriment del Pacte d'Estabilitat i Creixement), que situa el deute públic en una senda descendent i cap al 2040 estaria en nivells una mica inferiors als previs a la crisi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés