Publicat 26/03/2020 14:51CET

Coronavirus.- El sector de la construcció a Catalunya demana a Sánchez cessar les obres

Diversos obrers treballen remodelant un carrer durant l'estat d'alarma per coronavirus, a Barcelona
David Zorrakino - Europa Press

Defensa que no pot dur a terme les mesures de seguretat: "És una utopia"

BARCELONA, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

El sector de la construcció a Catalunya ha enviat una carta al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en la qual li demana el cessament de l'activitat productiva en les obres, així com els instruments econòmics necessaris perquè les empreses del sector puguin sobreposar-se a la paralització de l'activitat per la crisi del coronavirus, ha informat el Gremi de Constructors d'Obres de Catalunya.

La carta, enviada aquest dimecres, està signada per la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya, la Federació de Gremis de la Construcció de Lleida, Foment per el Desenvolupament de la Construcció i Indústria Auxiliar dels Comarques Tarragonines, Federació d'Entitats Empresarials de la Construcció de Barcelona, Gremi d'Àrids de Catalunya, Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques i Unió d'Empresaris de la Construcció de Girona, totes elles integrades en la Confederació Catalana de la Construcció.

En la missiva, han sostingut que les obres de construcció han de ser considerades com una activitat productiva que ha de cessar: "Resulta gairebé impossible, i dir el contrari és desconèixer el funcionament del sector".

En aquest sentit, han apuntat que el manteniment de la distància de seguretat entre operaris en determinats treballs o fases d'obra, els desplaçaments en vehicles de menys de nou places ocupats per una sola persona, la desinfecció d'eines i espais usats per diverses persones són mesures que suposen "més que reptes per al sector, una utopia".

Per això, han defensat que preservar la salut de les persones ha d'estar per sobre de tot, i amb un sector sanitari cada vegada més proper al col·lapse global, es deu anar una mica més allà en la implementació de mesures adoptades i incrementar el número d'activitats que han de ser paralitzades.

PARAR OBRES PÚBLIQUES I PRIVADES

Han assegurat que la majoria de les obres en funcionament poden posposar-se per no ser un servei essencial, per la qual cosa han d'adoptar-se les mesures necessàries per decretar el tancament de totes aquelles obres, públiques o privades, que no s'estiguin realitzant per atendre una emergència o que serveixin d'auxili o suport al treball desenvolupat pel sector sanitari.

A més, també han sol·licitat instruments econòmics perquè les empreses del sector puguin sobreposar-se a les pèrdues que els produeixi la paralització de l'activitat per força major.

"És necessari que, superada la crisi sanitària, disposem d'un sector, configurat per moltes i petites empreses, que pugui preservar els llocs de treball i estigui en disposició d'arrencar de nou una activitat que ha demostrat contribuir en un important percentatge al PIB nacional", han assenyalat.

El reial decret llei aprovat pel Govern central indica que "el contractista podrà sol·licitar la suspensió del mateix des que es produís la situació de fet que impedeix la seva prestació i fins que aquesta prestació pugui reprendre's", un article al que també es remet la Generalitat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés