Publicat 18/3/2020 15:19:24 +01:00CET

Coronavirus.- Sánchez augura que la crisi canviarà el debat territorial

El president del Govern, Pedro Sánchez, durant el ple extraordinari per explicar la declaració de l'estat d'alarma i les mesures per pal·liar les conseqüències de la pandèmia provocada pel coronavirus, a Madrid (Espanya), a 18 de març de 2020
Pool

MADRID, 18 mar� (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha vaticinat aquest dimecres que la crisi del coronavirus "canviarà certes batalles" a Espanya, tant en el plànol territorial com al debat entorn de la necessitat de reforçar o aprimar l'Estat públic de Benestar.

En el seu últim torn de paraula en el ple del Congrés dels Diputats, on ha acudit a explicar el decret de l'estat d'alarma, Sánchez ha advertit que el coronavirus obliga a recordar "la veritat més essencial".

"Som tots iguals, ciutadans d'un mateix món, exposat als mateixos riscos, mateixes esperances i les mateixes necessitats. I que les fronteres salten pels aires quan ens enfrontem a la realitat d'aquest món global en el qual vivim", ha assenyalant, precisant que no era la seva intenció amb aquesta reflexió canviar la ideologia de ningú.

Unes "fronteres físiques i ideològiques" que, segons Sánchez, tenen més a veure amb abstraccions mentals que amb la vida real de les persones, ha agregat.

Però el president creu també que aquesta crisi canviarà la percepció sobre "la dimensió del públic", i ha mostrat el seu convenciment que l'actual emergència sanitària suposarà un punt d'inflexió: "El debat fiscal jo crec que que ja no serà mai el mateix, no hauria de ser el mateix", ha indicat.

"La necessitat de dotar als nostres serveis públics dels mitjans suficients, necessaris, per ser més resilientes i aconseguir l'excel·lència, jo crec que que després d'aquesta pandèmia, és una evidència tan absoluta que espero que quedi fos del debat polític", ha subratllat en la jornada que ha confirmat que el seu Govern presentarà quan passi l'emergència un projecte de Pressupostos Generals de l'Estat de "reconstrucció", pels quals cercarà el suport de totes les forces polítiques.

MÉS RECURSOS PER Al SISTEMA PÚBLIC DE SALUT

"I qui no ho sàpiga veure quedarà fora del debat polític (...) perquè això ens va a canviar a tots. Ha canviat el debat polític ja", sosté Sánchez, que ha animat a aprendre la "gran lliçó" de la crisi actual: "Hem de reforçar l'Estat de Benestar i el nostre sistema nacional de salut".

Però Sánchez també ha urgit a reconstruir el debat polític, per passar de la discussió "de la destrucció" a "qüestionar amb intel·ligència, amb complicitat", aportant "idees i iniciatives".

Després d'expressar la seva confiança en el conjunt dels 350 diputats que conformen la Cambra baixa, ha transmès el seu convenciment que d'aquesta crisi els espanyols sortiran "més forts i units".

També la portaveu socialista, Adriana Llastra, ha demanat "unitat i responsabilitat perquè aquest és el camí per derrotar el virus" i ha demanat als líders polítics que estiguin a l'altura del que es demana a la societat.

La crisi, ha dit, posa a prova la capacitat i la fortalesa d'Espanya com a país. "D'aquesta crisi en sortirem, però l'Espanya que surti d'aquesta crisi serà diferent, i que aquesta Espanya sigui millor és responsabilitat de tots, començant per nosaltres", ha dit.