Publicat 26/8/2020 12:34:58 +02:00CET

Coronavirus.- Ros (UGT) demana posar el focus en la tornada a la feina i no només a les escoles

El secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros.
UGT

Proposa fer proves PCR a polígons industrials i mantenir els ERTO en tots els sectors

BARCELONA, 26 ago. (EUROPA PRESS) -

El secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, ha demanat a les administracions posar el focus en la tornada als centres de treball aquest mes de setembre i no fer-ho només amb la tornada a les escoles i l'oci.

"Hem d'intentar que els centres de treball no siguin punts de contagi o que ho siguin el mínim possible", ha defensat en una roda de premsa telemàtica aquest dimecres, en la qual ha fet la tradicional valoració per l'arribada del nou curs, aquest any marcat per la crisi del coronavirus.

Ros ha criticat que "gairebé ningú parla" de com han de ser les mesures per garantir la seguretat al mercat laboral, després que aquest no s'acabés de reactivar amb la fi de l'estat d'alarma, que va coincidir amb l'inici del període de vacances.

La "prova de foc" als centres de treball vindrà al setembre, quan majoritàriament tornaran a l'activitat, per la qual cosa Ros ha cridat a protegir-los de manera proactiva i preventiva, assegurant que es mantenen les distàncies de seguretat, es va amb mascareta i es renten les mans.

En aquest sentit, ha proposat que es facin proves PCR en sectors i territoris que puguin ser complicats donades les característiques de la seva activitat econòmica, per la dificultat de respectar les distàncies mínimes, les seves altes temperatures o una concentració molt elevada de treballadors.

De la mateixa manera que s'estan fent cribatges massius als municipis en els quals es detecta més incidència del Covid-19, Ros ha exposat que es poden fer també a polígons industrials, amb l'objectiu que no es torni a repetir el que va passar aquest estiu amb el sector de la fruita a Lleida.

"No he sentit a cap administració pública dir-ho", ha lamentat el secretari general d'UGT de Catalunya, que ha cridat a utilitzar la Inspecció de Treball per afrontar aquestes mesures preventives.

"INCERTESA I INSEGURETAT"

Ros ha censurat la "incertesa i inseguretat" que s'està donant en les actuacions dels governs, que no ajuden per res l'economia i la seva reactivació.

"Estem en una improvisació permanent", ha sostingut i ha instat a establir, com a mínim, una planificació estratègica fins a finals d'any, que pugui anar-se'n prorrogant de manera semestral o anual.

Per a això, ha indicat que s'ha de garantir la cobertura del 100% dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) fins a desembre, sense distingir entre sectors, i otorgar la baixa per malaltia als treballadors que hagin de fer-se càrrec de menors malalts de coronavirus o que s'hagin d'aïllar, abans de crear un permís retribuït per a ells.

També ha apostat per recolzar al turisme, un de principals sectors de l'economia i dels més afectats per aquesta crisi, i evitar que el teletreball permanent es converteixi en l'única opció, tenint en compte que no està completament desenvolupat i protegit i pot convertir-se en una "forma de teleprecari".

"CAP RETALLADA"

El líder d'UGT de Catalunya ha assegurat que no acceptaran "cap retallada" per afrontar la crisi del Covid-19, com els que es van fer en la de 2008.

"Si situem la sortida d'aquesta crisi amb salaris més retallats no tirarem endavant com no ho vam fer en l'anterior", ha remarcat.

Ros ha defensat reactivar l'economia mitjançant la inversió pública, sobretot, en sanitat, que està fent front a l'emergència sanitària "amb la política de retallades damunt".

Sobre si els ERTO es convertiran en expedients de regulació d'ocupació (ERO), ha asseverat que "està per veure" i que s'ha de treballar perquè no sigui així, amb el suport públic dels expedients temporals.

Contador