Publicat 20/4/2020 12:25:45 +02:00CET

Coronavirus.- Més de 6.500 treballadors autònoms demanen l'ajuda del Govern de fins el 2.000 euros

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir l'Homrani, presenta l'estudi 'Inserció laboral dels ensenyaments professionals 2019' a la Casa Llotja de Mar, a Barcelona (Catalunya, Espanya), a 13 de gener de 2020.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

La Conselleria de Treball demana que el nou ingrés mínim vital "sigui subsidiari" amb l'RGC

BARCELONA, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

Més de 6.500 treballadors autònoms persones físiques afectats per la crisi del coronavirus han demanat fins a aquest dilluns l'ajuda del Govern de fins el 2.000 euros, que es van començar a sol·licitar a principis d'abril.

En una entrevista en el 324 recollida per Europa Press, el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir l'Homrani, ha explicat que han resolt el 41% de les sol·licituds presentades i que, d'aquestes, al voltant del 91% han estat admeses, amb una ajuda de mitjana de 900 euros.

El Homrani ha indicat que esperen començar a fer el pagament d'aquesta ajuda durant aquesta setmana, amb transferències a 2.500 treballadors autònoms per un import de 2,2 milions d'euros, i que la "voluntat" del Govern és ampliar-la.

El Govern dedicarà un total de 7,5 milions a aquesta ajuda extraordinària i es preveu que pot beneficiar a unes 4.500 treballadors autònoms, malgrat que unes 328.600 persones integren aquest col·lectiu específic, segons les últimes dades del Govern, i existeixen altres tipus d'autònoms.

Es podran acollir aquells que acreditin una reducció dràstica i involuntària de la seva facturació, l'activitat que sigui una de les que les autoritats sanitàries han decretat que ha de parar, i que no disposin d'altres fonts d'ingressos alternatives.

Hauran d'estar donats d'alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms de la Seguretat Social (Repta) i tenir domicili fiscal a Catalunya.

EL 94% DELS ERTO, RESOLTS

La Conselleria de Treball ha resolt el 94% dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que s'han registrat a Catalunya, que ja se situen en els 92.382, amb 678.365 treballadors afectats.

El departament, l'autoritat laboral competent a Catalunya, ha rebutjat un 3% dels ERTO presentats al no complir amb els requisits de causa per força major --el 91,9% dels expedients presentats s'emmarquen en aquesta causa--.

Un 5% dels expedients temporals ha estat resolts per silenci administratiu, és a dir, passat un període de cinc dies hàbils, s'aproven, però El Homrani ha remarcat que estan treballant per enviar una resolució que doni seguretat jurídica a les empreses en aquesta situació.

RGC I COMPLEMENT MÍNIM VITAL

El conseller ha reiterat la seva petició al Govern que el nou ingrés mínim vital "sigui subsidiari i pugui ser compatible i complementat" amb la Renda Garantida de Ciutadania (RGC).

Ha subratllat que l'ajuda plantejada per l'Executiu central ha de servir per ampliar al màxim l'univers de persones que perceben la prestació catalana.

També ha reclamat que els beneficiaris de l'RGC es puguin incorporar directament a l'ingrés mínim vital: "No té cap sentit fer els tràmits dues vegades".