Publicat 21/3/2020 13:20:37 +01:00CET

Coronavirus.- El jutge manté Villarejo a la presó per considerar que no està acreditat el perill per la seva salut

També creu que preval el risc de fugida malgrat la pandèmia de Covid-19

MADRID, 21 mar� (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha acordat aquest dissabte mantenir en presó provisional al comissari jubilat José Manuel Villarejo, en considerar que no queden acreditats els riscos per la seva salut que al·legava com a conseqüència de la pandèmia de coronavirus.

Segons han informat a Europa Press fonts jurídiques, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 determina a més que preval el risc de fugida malgrat l'epidèmia de Covid-19, així com els riscos de destrucció de proves i de reiteració delictiva, les mateixes raons que el mantenen a la presó des de novembre de 2017.

En línia amb la posició de la Fiscalia Anticorrupció, el magistrat s'oposa així als arguments que el comissari jubilat esgrimia a l'escrit que va presentar aquesta setmana sol·licitant la llibertat provisional i l'aplicació de mesures telemàtiques de control al seu domicili, ja que al·legava "raons excepcionals de caràcter humanitari i de protecció de vida, de la seva integritat física i moral i del seu dret a la salut" a causa de la pandèmia.

En el seu escrit, Villarejo recordava que té 68 anys, "una edat avançada", i que presenta "un quadre pluripatològic amb hipertensió arterial crònica", una dolència que, segons assegurava, és resistent al tractament i deriva en contínues crisis hipertensivas.

"ALT RISC VITAL"

A això se suma la dislipemia, la insuficiència aòrtica i mitral, les arítmies cardíaques, l'asma bronquial, la deterioració funcional progressiva, la vulnerabilitat espinal residual d'una cirurgia atrodèsica lumbar, la hiperplàsia de pròstata, la hiperuricèmia, les al·lèrgies i els problemes dermatològics, i l'"estrès carcerari", afirma l'expolicia.

Per la seva defensa, aquest quadre converteix a l'investigat en una persona "d'alt risc vital en cas de ser contagiat pel coronavirus", atès que no existeix tractament mèdic per a aquesta malaltia infecto-contagiosa.

No obstant això, el jutge García Castellón respon el comissari que en el seu escrit no consten acreditats aquests riscos als quals es refereix per romandre a la presó madrilenya d'Estremera, on està empresonat des de fa més de dos anys per presumptes delictes de suborn, blanqueig de capitals i organització criminal, entre uns altres.

Cal recordar que, a causa de la pandèmia de coronavirus, Institucions Penitenciàries ha aïllat totes les presons espanyoles, prohibint els permisos de sortida i també les comunicacions, encara que en compensació es potenciaran les telefòniques.