Publicat 24/8/2020 17:14:46 +02:00CET

Coronavirus.- Irene Montero advoca per una "coordinació exhaustiva" amb les CC.AA per poder tancar prostíbuls

Sobre la Llei de Llibertat Sexual: "Quan tinguem alguna novetat concreta, ho farem saber"

MADRID, 24 ago. (EUROPA PRESS) -

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha advocat per una "coordinació exhaustiva" amb les comunitats autònomes per poder tancar prostíbuls com a mesura per frenar el coronavirus.

"El treball amb les comunitats autònomes, no només per aquesta qüestió, sinó per totes les que tenen a veure amb el treball en pro de la igualtat, requerirà una coordinació exhaustiva", ha assenyalat aquest dilluns la ministra en declaracions als mitjans, després que el seu Ministeri instés per carta les comunitats autònomes a tancar aquests establiments per evitar més contagis.

Tal com ha incidit Montero, cada comunitat està "de moment" avaluant la petició de tancament promoguda pel Ministeri, ja que es tracta d'una competència autonòmica. "Entenem que hi ha motius de salut que ho justifiquen, però a més som conscients de la importància d'aquestes mesures, de garantia dels drets de les víctimes per acabar amb l'explotació sexual", ha indicat la ministra.

En qualsevol cas, Montero assegura que el possible tancament de prostíbuls "no és una mesura puntual", sinó d'anar avançant amb les comunitats autònomes i ONG en com es pot lluitar contra l'explotació sexual de les dones, ja que aquesta és una "prioritat" del Ministeri d'Igualtat.

Segons ha explicat, això implica dues qüestions: d'una banda, "acabar amb la impunitat de la indústria proxeneta", que pot arribar a moure milions d'euros diàriament i, en moltes ocasions, en negre; i per una altra, "garantir els drets de totes les dones, també de les dones que estan sent víctimes d'explotació sexual en contextos de prostitució o són víctimes de tracta amb finalitats d'explotació sexual".

"Aquesta tasca, de garantir els drets de les dones víctimes, ha estat una prioritat des del primer moment i, en aquest sentit, seguirem treballant amb les comunitats autònomes en la línia que ja hem treballat durant aquests mesos i des de la declaració de l'Estat d'Alarma", ha resolt.

LLEI DE LLIBERTAT SEXUAL

Preguntada sobre els terminis de la Llei Orgànica de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, Montero ha comentat que està seguint el seu tràmit habitual. La Llei es troba en aquests moments en fase d'avantprojecte i el Ministeri ja ha recopilat les aportacions de la societat civil. Després, la Llei passarà pel seu tràmit habitual en diverses entitats i organismes de l'Estat, "com és preceptiu per a totes les lleis". "Quan tinguem alguna novetat concreta, ho farem saber", ha dit als periodistes.

Fonts de Justícia van explicar el passat 13 d'agost a Europa Press que han sol·licitat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i al Consell Fiscal que no emetin l'informe fins que tinguin un text "més definitiu", encara que tant aquest ministeri com el d'Igualtat van assegurar que la llei segueix la seva tramitació i no s'ha retirat ni paralitzat.

En aquest context, tots dos ministeris van apuntar que en la fase d'audiència i informació pública es van recollir aportacions de nombrosos col·lectius socials i organitzacions feministes; i que l'avantprojecte de Llei "es troba en aquests moments, i com és habitual, en fase de consulta preceptiva", per la qual cosa estan pendents les valoracions d'altres departaments ministerials i comunitats autònomes.

Contador