Publicat 23/4/2020 15:45:26 +02:00CET

Coronavirus.- El Govern demana a l'oposició evitar "posicions partidistes" davant els Pressupostos

Un sanitari protegit amb un vestit transporta a una persona contagiada amb coronavirus.
David Zorrakino - Europa Press

Demana al Govern central que injecti la liquiditat necessària per fer front a la pandèmia

BARCELONA, 23 abr. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha demanat als partits de l'oposició que "abandonin posicions partidistes" durant el debat dels Pressupostos que el Parlament votarà aquest divendres --s'aprovaran amb el suport del JxCat i ERC i l'abstenció dels comuns--, perquè són imprescindibles per afrontar la crisi generada pel coronavirus, segons ella.

En roda de premsa telemàtica, ha assenyalat que les postures partidistes habituals en aquest tipus de negociacions són "difícilment comprensibles en moments d'excepcionalitat" com l'actual, i ha demanat a la resta de formacions reflexionar sobre aquests Pressupostos, que són els més necessaris davant l'emergència sanitària, ha dit.

"Els demanem que no es quedin al marge", ja que tots els partits han d'estar a l'altura de les circumstàncies, segons Budó, que ha recordat que els comptes es preveien votar fa un mes: el ple que havia de fer-ho es va ajornar pel coronavirus, i després Cs els va portar al Consell de Garanties Estatutàries (CGE), alguna cosa que Budó creu que va ser una decisió partidista.

Amb l'aprovació d'aquests Pressupostos "el Govern tindrà més recursos per afrontar aquesta crisi", encara que després s'hagin de fer modificacions dels comptes --es van acordar abans de la pandèmia-- per reasignar partides, ha assenyalat Budó en una roda de premsa en la qual també han participat els consellers Miquel Buch i Alba Vergés.

MODIFICACIONS PRESSUPOSTÀRIES

Budó ha recordat que els Pressupostos inclouen un augment de la despesa de més de 3.000 milions respecte als últims aprovats, i que el Govern calcula que la despesa sanitària pel coronavirus serà d'uns 1.800 milions d'euros, als quals s'hauran de sumar partides destinades a altres àmbits, com el transport públic i sectors com l'esport i la cultura.

Preguntada pels periodistes, ha recordat que també es registrarà una disminució dels ingressos, i ha explicat que ara el Govern no té calculades previsions que puguin traslladar-se a modificacions pressupostàries, però que està treballant en això.

Ha destacat que aquests Pressupostos no han de ser l'única solució, sinó que és necessari que el Govern central i la UE llancin plans de xoc modificant el sostre de despesa perquè els poders públics posin els recursos necessaris: "Ara toca rescatar empreses, emprenedors, autònoms i a la gent", mentre que en la crisi financera es van rescatar bancs, ha dit.

Budó ha defensat que les necessitats pressupostàries per fer front a la crisi no es cobreixin només generant dèficit: "Demanem al Govern de l'Estat que ens injecti la liquiditat necessària per poder fer front a la pandèmia", ha subratllat Budó, que ha assenyalat que per ara no tenen detallada quina xifra volen demanar del Govern.