Publicat 18/03/2020 14:09

Coronavirus.- Esade veu "prcticament segur" que l'economia entri en recessió en la segona meitat de 2020

Seu d'Esade a Madrid.
ESADE - Archivo

Adverteix que Espanya compta amb menys marge de maniobra que el 2008 per fer front a una crisi

MADRID, 18 març (EUROPA PRESS) -

Esade veu "prcticament segur" que l'economia espanyola entri en recessió durant el segon semestre de 2020, encara que admet que resulta difícil realitzar previsions de creixement quan existeix incertesa sobre el desenvolupament dels esdeveniments.

Així mateix, destaca que Espanya explica avui dia amb un menor marge de maniobra per adaptar la seva política fiscal, i també la monetria, amb la finalitat d'afrontar una recessió econmica derivada de la crisi del coronavirus, en comparació amb el moment en el qual es trobava quan va esclatar l'última gran crisi econmica de 2008.

Així ho afirmen els professors del departament d'Economia, Finances i Comptabilitat d'Esade Pedro Aznar i Pedro Rey, que expliquen que el país registra ara un nivell d'endeutament proper al 100% del PIB, enfront del 40% de 2008.

"Es va a produir una crisi immediata de liquiditat i no és difícil preveure que aviat es converteixi en una crisi de solvncia; moltes empreses entraran en prdues. Així mateix, la caiguda de la producció també implicar una caiguda en la necessitat de m d'obra", explica Aznar.

Els experts d'Esade creuen que les mesures anunciades pel Govern central per ajudar les empreses i protegir l'ocupació en matria de política fiscal, com els ajornaments del pagament d'impostos, ajudes als més desfavorits o la flexibilitat en la tramitació dels ERTOs "passaran factura a la capacitat de recaptació d'impostos", fet necessari, al seu torn, per al finanament d'aquestes polítiques.

Per aix, els experts destaquen "la importncia de les injeccions de liquiditat dels bancs centrals en el sistema financer, que ha d'actuar com a transmissor perqu l'economia en el seu conjunt pugui fer front als desajustaments de pagament".

MAJOR RESPOSTA DE LA UE

En l'mbit de la Unió Europea ja s'ha donat un primer senyal en aquest sentit, amb la flexibilització de l'objectiu de dficit, per els experts creuen que encara pot donar altres passos i avanar cap a una major coordinació en matria de política fiscal i econmica.

Un dels factors més determinants per a l'economia d'Espanya enfront de la crisi del Covid-19 és la seva dependncia del turisme, un dels sectors més importants del PIB nacional i que es veuran "més castigats" per l'impacte en la demanda agregada i en l'ocupació. De fet, a la fi de 2019, el sector del turisme comptava amb 2,3 milions d'afiliats a la Seguretat Social, sobre un total de 19 milions d'afiliats.

Un altre condicionant de l'estructura econmica del país és la predominana de les petites i mitjanes empreses, que són "més vulnerables en aquestes circumstncies", al que se suma l'impacte en la cadena de subministraments que afectar a l'oferta agregada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés