Publicat 18/3/2020 20:35:05 +01:00CET

Coronavirus.- Els treballadors afectats per ERTO cobraran l'atur a finals de mes

 Oficina de la Seguretat Social, oficines, ocupació, atur, aturat, aturats, atur, aturats, aturat, cerca d'ocupació
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 18 mar� (EUROPA PRESS) -

Els treballadors afectats per Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) pel coronavirus cobraran l'atur a finals de març, segons estableixen els terminis ordinaris.

Fonts properes al Govern central han explicat que al moment en el qual l'empresa notifiqui l'ERTO, directament el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) donarà d'alta automàticament als treballadors afectats en aquest perquè cobrin l'atur.

Així, el treballador no haurà de fer res, perquè tot es farà de forma automàtica mitjançant el SEPE. El termini màxim per gestionar l'ERTO és de cinc dies i consta d'un informe perceptiu de la Inspecció de Treball, que passa a ser potestatiu i no obligatori, i transcorreguts els cinc dies, es tramitarà.

També ressalta el caràcter de retroactivitat que tenen els ERTO, ja que els expedients que es fessin abans de declarar l'estat d'alarma, si tenen com causa el coronavirus es van a reconèixer.

Des que es va decretar l'Estat d'alarma, s'han multiplicat exponencialment els ERTO. El Govern central ha ressaltat que els ERTO són automàtics, ràpids i modificables i que la mitjana dels quals s'estan tramitant són de, com a mínim, 15 dies.

El SEPE està treballant sense parar i de manera extraordinària, reconeixent la prestació per atur en un dia, segons han ressaltat des de l'Executiu central. De moment, es desconeixen els sectors més afectats.

També, fonts properes al Govern central, han deixat clar que el pressupost del SEPE per a l'abonament i sufragar les prestacions públiques és de 20.000 milions i que s'anirà ampliant si és necessari.

A més, el Govern central no s'oblida de les treballadores de la llar, ja que, encara que no ha estat possible ratificar el seu conveni, s'estan estudiant mesurades per poder ajudar aquest col·lectiu. L'objectiu de l'Executiu és no deixar a ningú enrere i incloure les treballadores de la llar en les mesures que es prenen.