Publicat 9/7/2020 18:07:54 +02:00CET

Coronavirus.- El decret d'alarma "ha enfortit" l'Estat Autonòmic, segons experts

El decret d'alarma ha "enfortit" l'Estat Autonòmic, segons els autors de l'informe de les CCAA.
EUROPA PRESS

"La pandèmia ha posat de manifest que no érem conscients que hi havia un problema amb les residències", apunten

MADRID, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

Alguns dels autors de l'informe de les Comunitats Autònomes de l'Observatori de Dret Públic de Barcelona, en el qual s'analitzen la gestió dels governs regionals durant aquest any, han coincidit que el decret de l'estat d'alarma, que va regir a Espanya durant gairebé 100 dies amb motiu de la pandèmia del coronavirus, ha servit per "enfortir" l'Estat Autonòmic i per donar-li una "oportunitat".

Així ho han exposat diversos catedràtics de Dret Constitucional de diferents universitats espanyoles, que han participat en la redacció d'aquest text que pertany a 2019. Segons han explicat durant la ponència, els assumptes relacionats amb la pandèmia del coronavirus no estan recollits en aquest informe en tractar-se d'un escrit tancat l'any 2019, si bé han avançat algunes qüestions, com la relacionada amb l'estat d'alarma, que hi seran en el proper escrit.

"L'Estat autonòmic funciona i el decret d'alarma és bo, és òptim", ha subratllat un dels directors de l'informe, el catedràtic Javier García Roca, que ha convingut amb la resta de ponents a enaltir la figura de l'estat d'alarma enfront de la pandèmia. Ha defensat aquest article de la Constitució davant les respostes d'alguns partits perquè considera que s'han donat "contrapesos" al poder del Govern central amb el control parlamentari i el control judicial.

En aquest sentit, els ponents han posat en valor la tasca de "cogovernança" dels governs autonòmics en el procés de desescalada de coronavirus i han reivindicat el diàleg setmanal dels presidents autonòmics amb el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, a través de les videconferències dels diumenges.

Han posat com a exemple les mesures de confinament que s'estan produint en alguns territoris i que estan sent dirigides pels governs autonòmics i seguides de prop per l'Executiu central, fruit precisament de la "cogovernança" a la qual han fet referència.

Consideren que l'estat d'alarma i la situació sanitària ha donat una "oportunitat" al model autonòmic per treballar de manera coordinada entre diferents administracions i han apel·lat a l'Executiu central i als regionals a continuar amb aquesta col·laboració després d'haver finalitzat l'estat d'alarma.

No obstant això, han reclamat més reunions de Conferències Sectorials per aprofundir en alguns temes com el finançament autonòmic i han rebutjat que la convocatòria d'aquests grups de treball es limitin al "caràcter del ministre de torn".

PROBLEMES AMB LES RESIDÈNCIES D'ANCIANS

Arran dels problemes amb les residències d'ancians, el professor titular de Dret Constitucional de la Universitat Carlos III, Javier Donaire, ha apuntat al fet que la pandèmia ha posat de manifest que "no hi havia consciència" que hi havia un problema amb els geriàtrics.

"Ens posa de manifest que hi havia un problema del que no érem conscients i com les crisis són oportunitats això ens serveix per fer un debat intern sobre com ha de gestionar-se aquesta qüestió", ha apuntat Donaire, que s'ha remuntat a la intervenció de la Unitat Militar d'Emergència (UME) en les residències d'ancians per donar a conèixer aquest problema.

Referent a això també s'ha pronunciat García Roca que ha aclarit que les competències en aquest sentit pertanyen a cada Comunitat Autònoma malgrat l'estat d'alarma. "L'estat d'alarma no és l'article 155", ha etzibat en aquesta línia un altre dels ponents.

FASE DE "ESPERA" A CATALUNYA

Durant la presentació de l'informe de les Comunitats Autònomes de 2019, varis dels seus autors han anat desgranant els estudis sobre el parlamentarisme, el finançament autonòmic, la jurisprudència constitucional i el procés independentista a Catalunya, entre altres assumptes que, en boca dels propis ponents, han quedat en segon pla per la crisi del coronavirus.

Del que sí han parlat amb vigència d'aquest any ha estat del procés independentista a Catalunya. Segons el director de l'Institut de Dret Públic, David Moya, l'independentisme està en una "fase d'espera" després de la "judicialització" de l'any passat.

A través d'un ordre cronològic, Moya ha argumentat que el procés sobiranista va tenir una etapa en 2017 i 2018 amb l'1-O i el posterior 155, mentre que l'any 2019 va patir aquesta judicialització que es va donar amb la sentència que empresonava a diversos dirigents per l'1 d'octubre.

En aquest sentit, considera que actualment a Catalunya s'està produint aquest "compàs d'espera" donat en part per la fragmentació en l'arc independentista i per la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Executiu central.

Finalment, ha celebrat el "diàleg" entre ambdues administracions per avançar en el conflicte català, si bé ha advertit que aquest procés "serà llarg" i caldrà "naturalitzar" algunes cessions que es donin per ambdues parts.

el més llegit

 1. 1

  Detenen un jove de 32 anys per atropellar intencionadament la parella amb el cotxe en un carrer de Girona

 2. 2

  Detenen a Bordeus l'acusat de matar a punyalades un home aquest dissabte a Lleida

 3. 3

  Instal·len a Mataró una llamborda en record de l'exministre anarquista Joan Peiró davant de l'última casa on va viure

 4. 4

  Tarragona restringirà l'accés a la Part Alta per impedir festes alternatives a les nits per Santa Tecla

 5. 5

  ACTUALIZACIÓ:Detenen un jove de 32 anys per atropellar intencionadament la seva parella amb el cotxe en un carrer de Girona