Publicat 18/3/2020 13:21:21 +01:00CET

Coronavirus.- La CUP demana un pla de xoc i no "militars als carrers ni un rei corrupte"

Mireia Vehí (CUP) en una intervenció per vídeo.
CUP

BARCELONA, 18 mar� (EUROPA PRESS) -

La diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí ha defensat aquest dimecres que el que és necessari davant la crisi pel coronavirus és un pla de xoc de supervivència col·lectiva: "No necessitem ni militars, ni 155, ni exèrcit als carrers, ni tampoc un rei corrupte", i ha cridat a protestar en els balcons a les 21.00 hores, quan Felip VI es dirigirà els ciutadans.

"Cap monarquia ens salvarà la vida. Si volen fer alguna cosa per la ciutadania de l'Estat espanyol, que posin a disposició les herències i tots els diners acumulats per a la sanitat pública", ha dit en un vídeo sobre el ple del Congrés, al que no ha assistit per responsabilitat i no han intervingut perquè la Càmera no contempla fer-ho telemàticament.

Ha insistit que les mesures del Govern central són insuficients, i ha demanat una suspensió del pagament d'hipoteques, lloguers i subministraments; prohibir els acomiadaments, i una renda garantida: "Ells tenen el poder, nosaltres tenim la gent. Defensem la vida, en un moment en què la inoperància del poder pot fer que les conseqüències sigui irreversibles".

Vehí ha replicat que la mobilització de recursos promoguda pel Govern no és la més important que s'ha fet i podria haver estat major, i ha advertit que, sense un pla de xoc més ambiciós, la crisi pel Covid-19 pot portar a una societat trencada durant dècades: "No pot ser que la supervivència a aquest virus depengui del codi postal de les famílies", ha afegit.

"Això és una guerra: el capital contra la vida", ha dit Vehí, que ha sostingut que es planteja la crisi com a temporal, però que les mesures poden no tenir marxa enrere --ha criticat les postures de CC.OO. i UGT davant els ERTE i ha exigit prohibir acomiadaments--, perquè s'està condemnant a la classe treballadora a la misèria, segons ella.

"Parem el país, sencer", ha reclamat la diputada, que ha demanat que els bancs retornin els diners del rescat bancari, una moratòria del sostre de dèficit i un impost a grans fortunes i grans empreses, perquè el capital assumeixi la responsabilitat que requereix el moment actual, en les seves paraules.