Publicat 16/03/2020 12:48

Coronavirus.- El Congrés haur de votar la prrroga de l'estat d'alarma i podr delimitar el seu abast

L'Executiu no té per qu apurar els 15 dies de vigncia inicial per sollicitar la seva ampliació

MADRID, 16 març (EUROPA PRESS) -

El Govern central haur de demanar autorització al Congrés en el cas que consideri necessari prorrogar l'estat d'alarma més enll del 29 de mar i, en aquest cas, la Cambra baixa podr delimitar l'abast i les condicions vigents durant la prrroga.

Així ho estableix l'article 6 de la llei de 1981 que regula els estats d'alarma, excepció i setge. Si, com ha suggerit aquest dilluns el ministre de Transports, José Luis Ábalos, la situació actual ha de perllongar-se, ser la segona vegada en aquesta etapa democrtica que el Congrés acordi ampliar un estat d'alarma.

La declaració de l'estat d'alarma correspon al Govern central, que inicialment només pot decretar-ho per un mxim de quinze dies. En el decret que va aprovar dissabte passat el Consell de Ministres ja es va delimitar l'mbit territorial --tota Espanya--, la durada --aquestes dues setmanes-- i tots els efectes de la declaració, és a dir, les mesures vigents per a aquest període excepcional.

Per si l'Executiu considera necessari allargar la durada d'aquestes mesures per la crisi sanitria provocada pel coronavirus, ja no podr fer-ho sol i haur d'entrar en joc el Congrés.

En concret, l'article 6 de la Llei que regeix l'estat d'alarma estableix que aquest "només es podr prorrogar amb autorització expressa del Congrés dels Diputats, que en aquest cas podr establir l'abast i les condicions vigents durant la prrroga". És a dir, els grups parlamentaris podran defensar i sotmetre a votació les mesures que, des del seu punt de vista, hagin d'aplicar-se en aquesta prrroga.

EL PRECEDENT DELS CONTROLADORS

Dels estats d'alarma, excepció i setge, en aquesta etapa democrtica únicament s'ha activat el primer. Va ser el 4 de desembre de 2011 amb motiu de la vaga de controladors aeris. En aquella ocasió, el Govern central va haver de sollicitar una prrroga al Congrés, per no va apurar els 15 primers dies de vigncia, sinó que ho va fer el 14 de desembre.

La Cmera va aprovar la prrroga de 30 dies proposada per l'Executiu i el decret inicial es va prorrogar en els seus mateixos termes. També es va sotmetre a votació una altra proposta sobre l'abast i la modificació de l'estat d'alarma que no va tirar endavant.

El Congrés té programat un ple per al proper 24 de mar, amb l'objectiu de convalidar dos decrets llei. La Junta de Portaveu es reunir aquesta dimarts, de forma telemtica, per aprovar l'ordre del dia d'aquesta sessió, en la qual si així ho planteja l'Executiu podria sollicitar-se la prrroga de l'estat d'alarma. La setmana passada els grups van acordar que a aquesta sessió plenria únicament acudeixin de manera presencial els membres de la Mesa que estiguin en condicions de fer-ho, els portaveu titulars de cada formació i les persones que vagin a prendre la paraula als debats de convalidació dels dos decrets llei.

En qualsevol cas, se sollicitin o no prrrogues, la llei obliga el Govern central a donar compte al Congrés, no només de la declaració de l'estat d'alarma, sinó també de tots els decrets en relació amb aquest que dicti sota la seva vigncia i així com de subministrar-li tota la informació sobre el mateix que li sigui requerida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés