Publicat 22/4/2020 20:48:11 +02:00CET

Coronavirus.- El Congrés aprova prorrogar l'estat d'alarma fins al 10 de maig, amb el rebuig de Vox, JxCat i CUP

Un diputat marca votació en el Ple del Congrés
Pool

MADRID, 22 abr. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Congrés ha aprovat aquest dimecres una tercera pròrroga de l'estat d'alarma decretat pel Govern central per la pandèmia del coronavirus i que portarà les restriccions actuals fins al proper 10 de maig. Això sí, és la votació en la qual s'han computat més vots en contra, els 62 que sumen Vox i els independentistes catalans de JxCat i la CUP.

L'estat d'alarma es va decretar el passat 14 de març per poder adoptar mesures extraordinàries davant la pandèmia del coronavirus, i a proposta del Govern central el Congrés ja ho ha ampliat en tres ocasions, cada vegada amb menys suport. Si la primera vegada, el 23 de març, no va haver-hi vots en contra, a la següent, el passat dia 9, ja es van oposar Vox i la CUP, i aquest dimecres s'ha afegit JxCat, mentre que ERC i Bildu s'han mantingut en l'abstenció.

JxCat s'havia mantingut en l'abstenció, però s'ha passat al 'no' al·legant que a l'Executiu de PSOE i Unides Podem "se li ha acabat el crèdit", mentre que la CUP justifica el seu vot en contra en considerar que s'està utilitzant aquesta crisi per fer "política de la por i limitar drets". Del seu costat, Vox ja ha deixat clar el seu rebuig de plànol a tota proposta del Govern de coalició, al que ha denunciat davant la Justícia i del que només espera la seva dimissió.

VOTS A FAVOR, PERÒ AMB CRÍTIQUES

Malgrat augmentar el nombre de diputats que rebutgen aquesta nova ampliació de l'estat d'alarma, el decret de pròrroga ha tirat endavant perquè, a més del PSOE i Unides Podem, també ha comptat amb el suport del PP, Ciudadanos, el PNB, Més País, Compromís, BNG, UPN CC-NC, Fòrum Astúries, PRC i Teruel Existeix, encara que no han s'han estalviat les crítiques al Govern.

El PSOE i Unides Podem han rebutjat també totes les propostes dels grups minoritaris per modificar l'abast de l'estat d'alarma, per la qual cosa la pròrroga s'ha votat en els mateixos termes que va plantejar el Govern central. Això sí, el Ministeri de Sanitat ja ha promès que aquest cap de setmana permetrà la possibilitat que els nens puguin sortir de casa a fer una passejada des del proper dia 27 d'abril, tal com li reclamaven alguns partits de l'oposició en les seves iniciatives.

En la sessió plenària d'aquest dimecres, com en totes les celebrades des que es va decretar l'estat d'alarma, només han estat presents prop de mig centenar de diputats i 302 han votat des de casa, seguint els criteris del Congrés en coherència amb les recomanacions de les autoritats sanitàries.