Publicat 27/4/2020 11:01:15 +02:00CET

Coronavirus.- CGT Catalunya denuncia Inspecció de Treball l'ERTO d'UGT Catalunya

El secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros
FABIÁN A. PONS - Europa Press - Archivo

Considera que la mesura té "indicis de frau a la Seguretat Social"

BARCELONA, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

CGT de Catalunya ha denunciat Inspecció de Treball l'expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) presentat per UGT Catalunya per "indicis de frau a la Seguretat Social", ha informat en un comunicat aquest dilluns.

En la denúncia, consultada per Europa Press, CGT defensa que el sindicalisme s'ha mantingut com un "servei essencial" durant la pandèmia del coronavirus per garantir la defensa dels treballadors.

"És imprescindible garantir les tasques d'assessorament jurídic-sindical als afiliats", ha asseverat, ja que ha sostingut que aquestes setmanes han augmentat les consultes als sindicats de forma considerable.

"Entenem que no es pot argumentar en cap cas la disminució d'activitat i menys en un sindicat com a UGT que, per la normativa referenciada i dictada durant l'estat d'alarma, ha vist incrementades les seves prerrogatives", ha insistit.

CGT argumenta que UGT no pot al·legar una disminució dels ingressos perquè les afiliacions en els sindicats es mantenen i el sindicat dirigit per Camil Ros no ha anunciat un canvi en el cobrament de les quotes, al que es suma el finançament procedent dels Pressupostos de la Generalitat: 6,1 milions d'euros per a sindicats i patronals per facilitar la concertació social.

Per tot això, CGT ha exposat que UGT intenta aprofitar el mecanisme de l'ERTO per "traslladar a la Seguretat Social el pagament d'un percentatge important del salari d'una part considerable dels seus treballadors".

Ha aprofundit que UGT aprofita "les disposicions amb la finalitat sobre el paper de preservar l'existència d'empreses i garantir uns mínims nivells de renda dels seus treballadors afectats per l'alteració de l'activitat derivada de la implementació de l'estat d'alarma per injectar liquiditat a la seva organització".

Ha afegit que aquesta injecció de diners "la càrrega a la Seguretat Social en forma de subsidis d'atur que li exoneren de les obligacions salarials respecte als seus treballadors, descapitalitzant la Seguretat Social, la qual cosa podria constituir un frau".

UGT: AFECTACIÓ PARCIAL DE JORNADA

El divendres passat, va transcendir que UGT de Catalunya està negociant un ERTO per a la seva plantilla, que no s'aplicarà als empleats que estan gestionant la crisi del Covid-19 ni als dirigents del sindicat.

Segons va explicar Camil Ros en declaracions a Europa Press, es troben "en un procés de diàleg" amb la representació dels treballadors del sindicat, que té una plantilla de més de 200 empleats.

Ros va explicar que la mesura consistirà en afectacions parcials de la jornada a aquells als quals se'ls apliqui: "En cap cas tindrà una afectació total per a ningú, seran afectacions parcials de la jornada".