Publicat 20/03/2020 13:24CET

Coronavirus.- CC.OO. demana una compensació econòmica per a les treballadores de la llar sense ingressos

BARCELONA, 20 mar� (EUROPA PRESS) -

CC.OO. de Catalunya ha sol·licitat al Govern español una compensació econòmica equivalent a la prestació per atur per a totes les treballadores de la llar que s'hagin quedat sense ingressos com a conseqüència de la crisi del Covid-19.

En un comunicat aquest divendres, el sindicat també ha reclamat que s'estableixin els mecanismes necessaris per que les treballadores que es troben treballant disposin de totes les mesures preventives per al desenvolupament de les seves funcions "amb les màximes garanties de seguretat".

Ha lamentat que no s'hagi previst cap mesura dirigida a les "milers de treballadores de la llar i de les cures", ja que, ha advertit, estan desprotegides en termes de salut i de condicions laborals, que els garanteixi uns ingressos mínims en cas d'acomiadament vinculat a la situació d'excepcionalitat actual.

Ha alertat que aquest col·lectiu està enquadrat dins d'un sistema especial del Règim general de la Seguretat Social "clarament discriminatori" i ha advertit que es troben excloses de la prestació d'atur, així com de la Llei de prevenció de regs laborals.

"Si la situació del col·lectiu no era suficientment complicada per tractar-se d'un sector molt precaritzat i desregulat, la crisi del coronavirus ha incrementat les seves dificultats", ha assenyalat, i ha dit que això provoca que en molts casos aquestes es vegin obligades a treballar com a internes sense compensació econòmica per evitar la possibilitat de contagi amb la persona que cuiden.

El sindicat ha valorat positivament el paquet de mesures aprovat pel Govern español contra els efectes econòmics i socials de la crisi del coronavirus i ha qualificat de "encert" les mesures extraordinàries que garanteixen l'accés a la prestació per atur als treballadors del Règim General que no comptin amb els períodes de cotització necessaris per accedir a ells.

A més, ha recordat que estan treballant des de fa molts anys per "dignificar" el sector del treball de la llar en el marc del Grup d'Acció per a la Ratificació del Conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) i que han reforçat els seus serveis d'atenció i assessorament telemàtics dirigits a aquest col·lectiu.

"I evidentment, una vegada superada aquesta fase d'excepcionalitat, seguirem reivindicant la ratificació del conveni 189 de l'OIT sobre treball digne de les treballadors de la llar, com a via per dignificar el sector i equiparar les treballadores de la llar a la resta de treballadors del Règim general de la Seguretat Social", ha assegurat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés