Publicat 6/6/2020 11:25:31 +02:00CET

Coronavirus.- Canós (Enginyers) defensa aliances i fusions d'empreses amb rebaixes fiscals

El degà del Col·legi d'Eginyers Industrials, Josep Canós
COL·LEGI D'ENGINYERS INDUSTRIALS - Archivo

El degà del Col·legi augura que molta indústria tradicional desapareixerà si no es transforma

BARCELONA, 6 juny (EUROPA PRESS) -

El degà del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Canós, ha defensat aquest dissabte potenciar aliances i fusions d'empreses mitjançant rebaixes fiscals, per evitar el tancament de companyies a causa de la pandèmia de coronavirus.

En una entrevista d'Europa Press, ha apostat per potenciar les oficines de l'administració dedicades a impulsar aquestes aliances, perquè veu necessari que les petites empreses catalanes guanyin grandària.

"Si es veu tan clara la necessitat de guanyar grandària i de no deixar caure empreses, i d'absorbir unes empreses per unes altres, doncs això és a base d'oportunitat, coneixement, negociació i també incentiu fiscal", ha raonat.

Afirma, però, que guanyar grandària costa molt, perquè el caràcter d'empresa familiar, "que moltes vegades té l'empresa catalana", fa que aquestes companyies prefereixin anar soles i prendre les seves pròpies decisions.

"Això és una manca: hauríem de saber passar d'aquesta petita empresa a mitjanes. És important perquè ens donaria un altre potencial. Una altra cosa és la capacitat que tenim de buscar inversió, perquè, d'alguna manera, el mercat de capital hi és, però de vegades no estem tan acostumats a anar a buscar aquest capital necessari", ha afegit.

TRANSFORMACIÓ DE LA INDÚSTRIA

Canós ha advertit que, si la crisi agreuja l'intent de transformació de la indústria catalana i aquesta deixa aleshores de ser competitiva, la crisi ja no serà per la pandèmia, sinó que hi haurà una "crisi econòmica de país".

També considera que la indústria catalana ha tingut "cert èxit" fins ara combinant innovació i internacionalització, perquè ha desembocat en una indústria diversificada i amb un bon nivell d'exportació, però ha de fer la transformació digital i després incorporar-hi el vector sostenibilitat.

"Amb aquests quatre vectors --innovació, internacionalització, digitalització i sostenibilitat-- sí podem mantenir una indústria competitiva, i això és independent de si ve aquesta crisi o una altra. És un tema de mantenir l'empresa i la indústria competitiva respecte a un món global; diferent, però global", ha valorat.

Preguntat pel Pacte Nacional per la Indústria (PNI), Canós ha contestat que acaba l'any 2020: ha de revisar-se per determinar què ha quedat més obsolet i què s'ha d'accelerar; i ha situat com a gran tema de futur pensar com adaptar la indústria 4.0 i transformar la indústria tradicional.

"La indústria tradicional, o adopta aquests models que són de vegades models transformadors de negoci, o realment ho passarà malament, i en molts casos desapareixerà. Aquesta és una de les prioritats. És un dels temes fonamentals que hem de ser capaços de dur a terme", ha avisat.