Publicat 28/04/2020 13:43

Coronavirus.- La Cambra de Barcelona veu "poc eficaces" les mesures del Govern central i la Generalitat

El president de la Cambra de comer, Joan Canadell durant la seva intervenció per presentarel estudio `Inserció laboral dels ensenyaments professionals 2019, a la Casa LLotja de Mar, a Barcelona (Espanya), a 13 de gener de 2020.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Demana "més esforos i més recursos" perqu autnoms i empreses puguin beneficiar-se de les ajudes

BARCELONA, 28 abr. (EUROPA PRESS) -

La Cambra de comer de Barcelona considera que les mesures econmiques aprovades pel Govern central i la Generalitat estan sent "poc eficaos" per les dificultats d'implementació, provocades pel gran volum de sollicituds, la complexitat burocrtica i els requeriments necessaris per fer-les efectives.

Així s'extreu d'una anlisi realitzada per l'ens cameral en el qual sintetitza el seguiment de les principals mesures econmiques aprovades per ambdues administracions, a les quals demana "més esforos i més recursos" per facilitar que empreses i autnoms puguin beneficiar-se de les mesures aprovades, segons un comunicat aquest dimarts.

"A més, instem l'Estat i a la Generalitat a publicar peridicament tota la informació disponible en relació amb l'efectivitat de les mesures i la seva evolució", ha assenyalat, i ha afegit que considera crucial l'eficcia de les polítiques públiques en un context com l'actual.

Quant als expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), la Cambra de Barcelona ha assenyalat que les mesures per flexibilitzar els criteris per sollicitar els expedients de fora major ha propiciat una allau de sollicituds que ha desembocat en un "coll d'ampolla" perqu el nombre de sollicituds ha superat la capacitat de les autoritats per resoldre'ls.

Ha sostingut que aix suposa que les empreses que han presentat un ERTO han de cessar l'activitat sense saber si finalment hauran de pagar les nmines i les cotitzacions dels seus treballadors, alguna cosa que provoca que aquests sofreixin un endarreriment en el cobrament dels seus ingressos perqu no reben ni el salari ni la prestació de l'Estat.

Així mateix, ha assenyalat que la prestació extraordinria per a autnoms s'ha implementat de forma efica perqu el 97,3% de les sollicituds en tot l'Estat s'ha aprovat de forma satisfactria.

També ha posat de manifest que entitats bancries, gestories i sollicitants dels préstecs avalats per l'Institut de Crdit Oficial (ICO) han criticat diverses problemtiques amb aquestes mesures.

L'ens cameral recull que gestories i empreses han lamentat que es demanen avals pel 20% que no cobreix l'Estat i que el tipus d'inters ha passat de el 1,5% en la primera fase a entorn del 4% actualment en la majoria de casos.

FALTA D'AGILITAT

Ha assenyalat que la falta d'agilitat en la tramitació dels préstecs fa que empreses amb una facturació superior als 600.000 euros no puguin disposar d'aquests recursos pel venciment de terminis amb Hisenda.

Quant a la Generalitat, sobre la línia de finanament per valor de 1.000 milions formalitzada a través de l'Institut Catal de Finances (ICF) i Avalis de Catalunya, la cmera ha assenyalat que l'administració no ha difós encara informació sobre l'estat d'execució i quantes empreses i autnoms s'estan beneficiant i sota quines condicions.

L'anlisi també recull les dificultats que es troben els sollicitants de mesures a l'hora de completar el procés, entre les quals destaquen saber si compleixen amb els requisits, conixer els documents o condicions que es requereixen per iniciar els trmits, saber quant s'allarga el període d'aprovació i quant temps transcorre des de l'aprovació de la mesura fins as fa efectiva.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés