Actualitzat 20/4/2020 9:11:18 +00:00 CET

Budó demana al Govern central que torni les competències a la Generalitat

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa posterior al Consell Executiu en el Palau de la Generalitat, a Barcelona (Espanya), a 18 de febrer de 2020.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Sobre les paraules del cap de l'Estat Major de la Guàrdia Civil: "No defugien de la realitat aquestes declaracions"

BARCELONA, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

La consellera de la Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha tornat a reclamar que La Moncloa torni les competències a la Generalitat per poder decidir les condicions en les quals sortiran els menors i ha apuntat que els municipis són una "peça clau" en aquest sentit.

En una entrevista aquest dilluns a Ràdio 4 que ha recollit Europa Press, Budó ha sostingut que la Generalitat és qui millor coneix la realitat de Catalunya i ha afegit que els municipis "jugaran un paper important a l'hora d'acompanyar les decisions del Govern".

Sobre la desescalada, la consellera ha explicat que no es pot fer de la mateixa manera que el confinament: "Cada municipi, cada comarca, no el viu de la mateixa manera. Ha d'estar molt ben pensat", i ha retirat que cal tornar les competències a la Generalitat.

"SE LI VA ESCAPAR"

Quan li han preguntat per les declaracions del cap de l'Estat Major de la Guàrdia Civil, el general José Manuel Santiago, que va dir que treballen per minimitzar "el clima contrari" al Govern central, Budó ha afirmat que no defugien de la realitat.

"Crec que se li va escapar. No defugien de la realitat aquestes declaracions", ha dit la consellera, que també ha criticat el 'decretazo digital' que va aprovar el Govern central per, segons ella, controlar les telecomunicacions.

Ha concretat que la Generalitat no s'ha plantejat rastrejar els mòbils per controlar el desconfinament, però ha afegit que prefereix ser prudent "fins que el Govern aprovi el pla" i que llavors en donaran tots els detalls.

Budó ha recordat que aquest dilluns es comencen a distribuir màscares gratuïtes a les farmàcies i ha demanat que només hi vagi qui les necessiti: "N'hi haurà per a tothom".

Sobre les paraules del conseller d'Interior, Miquel Buch, que va fer referència al 1714 i el 1939 sobre els 1,714 milions de màscares que el Govern central va entregar a Catalunya, la consellera ha apuntat: "Penso que aquests dies tots estem molt nerviosos. Aquestes xifres no ajuden a pensar que no hi ha casualitats".

"En política no hi ha gaires casualitats. Va ser una xifra que ens va cridar l'atenció", ha afegit Budó, que ha assegurat que no vol polemitzar amb aquest fet i ha dit que les màscares van ser d'utilitat perquè es van repartir al transport públic i les residències.