Publicat 14/5/2020 11:06:35 +02:00CET

Coronavirus.- Armengol demana una app europea de control del Covid-19 i proves pilot amb vols

La presidenta del Govern, Francina Armengol, en el ple.
PARLAMENT IB

Reclama al Govern central bonificacions a espanyols residents en la península per viatjar a les illes

BARCELONA, 14 maig (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Govern de Balears, Francina Armengol, ha demanat que es desenvolupi una app a nivell europeu com una eina tecnològica de control del Covid-19 i ha reclamat que es facin proves pilot amb vols de turistes al juny, quan preveu que les illes estiguin en fase 3.

"Quan tinguem vols nacionals també ha d'haver-hi internacionals", ha sostingut Armengol en una entrevista aquest dijous en Ràdio 4 recollida per Europa Press, que també ha demanat que es puguin connectar les illes amb zones d'Europa amb un nivells de la malaltia similars a les illes.

Sobre les recomanacions europees per a l'obertura de ports i aeroports, la presidenta balear ha opinat que haurien de ser més concretes, encara que ha valorat que "van en la direcció correcta" quan plantegen que es puguin començar a obrir vols en zones controlades i amb similitud d'evolució de la pandèmia.

Ha recordat que les competències en sanitat i fronteres són nacionals, per la qual cosa ha demanat que Espanya s'impliqui en acords bilaterals o multilaterals amb altres països europeus i ha insistit a utilitzar les mateixes apps tecnològiques com una "fórmula més segura per seguir els contagis i evitar rebrots".

Armengol ha concretat que el seu govern està treballant amb una app d'ús voluntari, que té en compte la protecció de dades, i en la qual els ciutadans poden incorporar les seves dades de salut i l'app els avisa de si han estat en contacte amb algú positiu, "sense donar el nom ni dades", ha precisat.

Preguntada per la quarentena de 14 dies que haurien de passar les persones que arribin a Espanya de l'estranger, Armengol ha explicat que ha mostrat la seva preocupació a la ministra de Turisme, Reyes Maroto: "Necessitem obrir activitat econòmica, fer-ho de forma segura i que hi hagi controls sanitaris".

BONIFICACIONS A TURISTES ESPANYOLS

També ha reclamat al Govern central bonificacions a espanyols residents en la península per viatjar a les illes aquest estiu, ja que creu que la gent optarà abans per destinacions dins de la península perquè és més barat que agafar un bitllet d'avió.

La presidenta balear, que ha negat que la temporada turística es doni per perduda, ha afirmat que el Govern central té sensibilitat sobre els problemes de les illes, "però també té por a obrir tot", i ha opinat que hauria d'haver-hi un marc general sobre mobilitat internacional i rastreig tecnològic, que al seu judici ja hauria d'estar clar.

"BON PLANTEJAMENT"

Ha sostingut que per fixar els horaris de passejos "haurien d'haver deixat decidir a les comunitats autònomes", però ha dit que és comprensiva amb el Govern central i que l'enfocament general de mesures contra la pandèmia és un bon plantejament, en les seves paraules.

Armengol ha apuntat que la centralització a Madrid és un problema històric, i en ser preguntada per l'actitud del president de Catalunya, Quim Torra, en les conferències de presidents, ha dit que entén una posició reivindicativa però creu que també ha d'haver-hi "una actitud col·laborativa i cooperativa".

"La gent no pot entendre és segons quins espectacles polítics", ha subratllat Armengol, que ha demanat estar a l'altura de les circumstàncies i ha apuntat que es necessita unitat i capacitat d'enteniment.

Contador