Actualitzat 4/5/2020 10:47:22 +00:00 CET

Aragonès espera que Sanitat accepti desconfinar per regions sanitàries

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Reitera que ERC pot passar de l'abstenció al 'no' en l'ampliació de l'estat d'alarma

BARCELONA, 4 maig (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat aquest dilluns al Govern central "codecidir" la desescalada, i espera que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, accepti desconfinar Catalunya per regions sanitàries en comptes de fer-ho per províncies, com va reclamar diumenge la consellera de Salut, Alba Vergés.

"Per part del Ministeri de Sanitat sembla que no hi ha problema. Una altra cosa és l'adopció formal, i estem en espera que formalment es materialitzi aquesta decisió" --ha dit en unes declaracions a Ser Catalunya que ha recollit Europa Press--, tot i que no creu que sigui abans de dimecres.

Ha afirmat que la província no és una unitat territorial útil per al desconfinament i ha defensat la regió sanitària perquè agrupa menys comarques i permet monitorizar millor. "(el Govern central) no es pot limitar al fet que nosaltres fem les propostes i ells ja diran. Hi ha d'haver una codecisió. Això és essencial", ha afirmat Aragonès.

ESTAT D'ALARMA

Sobre si votaria en contra de l'ampliació de l'estat d'alarma, el també dirigent d'ERC ha respost que el seu partit ha actuat sempre amb responsabilitat i s'ha abstingut per no bloquejar durant l'emergència sanitària, "però no pot ser que després de 50 dies es continuï sense evolucionar".

"És l'hora de gestionar diferent, i ens plantegem passar de l'abstenció al 'no'. L'experiència ens indica que la recentralització no ha ajudat i ha estat un impediment a una gestió que ja és molt complicada", ha reiterat.

Pere Aragonès ha defensat aplicar la llei catalana de protecció civil i el pla Procicat per dur a terme el desconfinament a Catalunya.

EL FONS DE 16.000 MILIONS

El també conseller d'Economia de la Generalitat ha valorat positivament el fons especial no reemborsable de 16.000 milions d'euros que va anunciar Sánchez per a la reconstrucció social i econòmica: "Va en la bona línia".

Ha reiterat que Catalunya necessita 4.000 milions, dels quals la meitat es destinarien al sistema sanitari i l'altra meitat a pal·liar la caiguda de la recaptació i les pèrdues de les empreses públiques.

Ha demanat que els fons s'assignin tenint en compte les comunitats que més han patit els efectes del coronavirus i que, per tant, han hagut de destinar més recursos al sistema sanitari, com la Comunitat de Madrid i Catalunya.

Aragonès preveu que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, concreti més detalls sobre aquesta i altres mesures en la reunió telemàtica que hi haurà aquest dilluns a les 17.00 hores amb els consellers autonòmics.

POLÈMICA ENTRE COSTA I TORRENT

Sobre el fet que la setmana passada el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa (JxCat), es descuidés el micro obert durant la reunió de la Mesa Ampliada i se sentís com mirava de pactar amb Cs per anar contra el president del Parlament, Roger Torrent (ERC), ha a afirmat que "la ciutadania espera que prioritzem la situació d'emergència, que ja és prou complicada. No cal entrar en debats ni polèmiques estèrils. No té cap mena de sentit", ha dit, i ha exigit lleialtat a tothom.