Actualitzat 27/4/2020 9:13:03 +00:00 CET

Aragonès anuncia un ajut de 200 euros per a desocupats, autònoms i afectats pels ERTO

El vicepresident de la Generalitat i el conseller d'Economia, Pere Aragonès, en el ple per aprovar els Pressupostos de la Generalitat 2020. A Barcelona, el 24 d'abril de 2020.
PARLAMENT

Insisteix a demanar transferències a l'Estat i a crear un fons específic per la covid-19

BARCELONA, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dilluns que la Conselleria de Treball de la Generalitat estudia una mesura d'emergència de 200 euros per als treballadors afectats per un ERTO, desocupats i autònoms que "trigaran a rebre la prestació" de l'Estat.

En una entrevista a Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press, Aragonès ha explicat que es tractaria d'una "injecció d'urgència" de 200 euros per persona, perquè ha assegurat que les economies familiars estan molt tensionades, i ha sostingut que aquests ajuts es destinaran a autònoms que no tinguin capacitat d'ingressos.

El vicepresident també ha reclamat que l'Estat faci transferències econòmiques a les comunitats autònomes per gestionar l'emergència sanitària: "Ells no demanen res a Europa que no demanem nosaltres".

També ha demanat que es creï un fons específic per fer front a l'increment de despeses que ha generat la covid-19, per al qual ha dit que el Govern central ha de fer una previsió de despeses de tot l'Estat.

El conseller d'Economia ha afirmat que l'Estat és qui té capacitat d'endeutar-se i ha reclamat que no es facin préstecs als territoris sinó transferències, perquè considera que no és una crisi de sobreendeutament, sinó una paralització econòmica i no tindria sentit "sortir-ne amb una motxilla de deute més gran".

OBJECTIU DE DÈFICIT

"Demanem transferència directa de l'Estat de 2.000 milions d'euros", ha concretat Aragonès quan li han preguntat per l'objectiu de dèficit que ha fixat el Govern, i ha reclamat que s'apugi al 0,2%.

El vicepresident ha defensat una política econòmica de reconstrucció basada en tres eixos: el primer a "posar al centre l'economia de la vida", amb investigació en salut i en l'àmbit alimentari; el segon, en la digitalització de la indústria 4.0; i el tercer, en la transició ecològica.

Ha opinat que aquestes tendències han de servir per generar igualtat d'oportunitats i "per això és important el protagonisme públic, que no el polític", ha matisat, després de la qual cosa ha demanat consens per centrar els recursos on són necessaris.

Aragonès ha descartat fer retallades en polítiques públiques: "Per fer front a l'emergència hem de posar més recursos", i ha apuntat que s'ha d'enfortir el sistema per a més possibles onades i futures mutacions del virus, i ha insistit en el protagonisme de la iniciativa pública.

Sobre els 14.000 milions d'euros que l'Estat va anunciar que injectaria a Catalunya, Aragonès ha sostingut que són recursos que ja s'havien previst i que el Govern central anuncia bestretes: "No són diners nous. No són recursos nous. Ja hi eren".

"DES DE LA PROXIMITAT, MILLOR"

Sobre les relacions entre el Govern central i la Generalitat i per les declaracions de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, Aragonès ha afirmat: "A mi m'agrada expressar-ho d'una altra manera. Des de la proximitat es gestiona millor".

Ha defensat que són un govern independentista, per la qual cosa volen tenir responsabilitats i, sobre el desconfinament asimètric que ha anunciat el Govern central, ha reclamat que "passi la capacitat de decisió" a les comunitats autònomes.

"Seria un error que el grau diferent de desconfinament no el decidissin els territoris i es decidís en un despatx a Madrid", ha subratllat el vicepresident, que ha afegit que no pot ser que l'Estat tingui tot el poder però cap responsabilitat, en les seves paraules.

Ha apel·lat al consens i la màxima col·laboració, ha dit que a partir d'ara seran "molt més exigents", i ha afirmat que en l'àmbit europeu la proposta del Govern central pot comptar amb el suport de la Generalitat.

Sobre les relacions entre ERC i JxCat durant la crisi sanitària, Aragonès ha dit que "les necessitats de la ciutadania no hi entenen de colors" i ha destacat que la coordinació funciona.