Actualitzat 19/5/2020 9:30:19 +00:00 CET

Aragonès afirma que ERC manté el 'no' a la pròrroga i vol "codecidir" la desescalada

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, en el ple del Parlament de Catalunya per aprovar els Pressupostos de la Generalitat 2020. A Barcelona, el 24 d'abril de 2020.
PARLAMENT

"Si el que volen fer és iniciar una nova etapa amb Cs, s'equivoquen"

BARCELONA, 19 maig (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que ERC es manté en el 'no' a la pròrroga de l'estat d'alarma i ha demanat "poder codecidir" les decisions sobre la desescalada, perquè creu que és la Generalitat qui coneix la realitat epidemiològica de Catalunya.

En una entrevista aquest dimarts de TV3 que ha recollit Europa Press, ha assegurat que els canals comunicatius d'ERC amb el Govern central sempre estan oberts, però ha sostingut que "encara està una mica verd perquè es pugui avançar".

El també conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat ha assegurat que per ERC hi ha tres qüestions fonamentals a l'hora de canviar el sentit del seu vot i són: el retorn de les competències, activar una prestació econòmica per a persones amb fills al seu càrrec i que els ajuntaments puguin fer servir el superàvit.

Ha explicat que el Govern central i ERC estan d'acord en termes genèrics, però s'ha de concretar i veure com s'escriu en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), i ha opinat que "la recentralització continua" tot i que es passi a una sola autoritat, la del ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Aragonès ha qualificat el sistema de frustrant, perquè la Generalitat fa propostes i ha d'esperar que les validi el Govern central. "Decideix el ministre. Ell respon a la nostra proposta, no ho decidim conjuntament", i ha reclamat poder decidir tenint criteris compartits, però sense tenir la sensació d'haver de passar un examen cada divendres, en les seves paraules.

AMB CS, "S'EQUIVOQUEN"

"Si el que volen fer és encetar una nova etapa amb Cs, s'equivoquen", ha avisat el vicepresident del Govern en referència al suport del partit taronja a l'última pròrroga, i considera que les mesures de descentralització són incompatibles amb la visió de Cs d'un estat centralitzat i jacobí, ha dit textualment.

Ha afirmat que les tres qüestions que demana ERC no volen "autoexcloure ningú", i s'ha preguntat si Cs estarà d'acord amb el fet que els ajuntaments puguin gastar el seu superàvit o que hi hagi ajuts a persones amb fills al seu càrrec.

AUGMENTAR LA DESPESA PÚBLICA

Aragonès ha assegurat que la Generalitat aposta per fer "tot el contrari" al que ha proposat el Banc d'Espanya, i creu que és el moment d'augmentar la despesa pública o, en cas contrari, s'aprofundirà en les dificultats econòmiques actuals.

Sobre el repartiment del Govern central del fons de 16.000 milions d'euros per a les comunitats autònomes, el vicepresident ha explicat que estan en espera que es publiqui en el BOE, però ha lamentat que no arribarà als 4.000 milions per a Catalunya: "S'ha anat avançant, però hem d'intentar incrementar aquesta xifra".

També ha apostat per augmentar el sostre de despesa dels pressupostos de la Generalitat "fins on sigui necessari", i ha assenyalat que no només s'ha de pensar en aquest any, sinò també en el 2021.

Ha insistit que en moments en què l'economia creix cal ajustar-se a l'objectiu de dèficit, però quan cau és "precisament quan s'ha de desplegar al màxim la despesa pública", i ha vaticinat una caiguda del PIB d'entre el 7% i el 10%, malgrat que les xifres van variant amb les dades actualitzades.

Sobre l'ingrés mínim vital que preveu aprovar el Govern central, Aragonès ha assegurat que ha de complementar la renda garantida de ciutadania de la Generalitat per "sumar esforços i arribar a molta més gent", i ha desitjat que es pugui fer ràpid i d'acord amb el Govern, alhora que sigui compatible i coordinat.

NISSAN

Aragonès ha explicat que ha parlat amb membres del Govern central sobre la situació de les plantes de Nissan a Catalunya, ha assenyalat que estan amoïnats davant un possible tancament de la planta de Barcelona i ha afirmat que la companyia passa per "un moment de dificultat".

"Com a Govern farem tot el possible perquè l'activitat no s'aturi", ha insistit el vicepresident, que ha dit que la voluntat de la Generalitat és continuar treballant per evitar-ne el tancament i que encara no hi ha una decisió presa.

RESIDÈNCIES

Sobre la gestió de les residències durant la crisi del coronavirus, Aragonès ha defensat que el Govern va atendre "tothom, d'acord amb les eines que tenia", i ha apuntat que quan se superi aquesta crisi s'haurà de repensar el model residencial, que tindrà més implicació de l'àmbit sanitari.

Ha defensat que estan disposats a donar "totes les explicacions" al Parlament i ha demanat que no s'utilitzi la situació de les residències per fer partidisme, sinó que serveixi com un aprenentatge.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Barcelona controlarà l'aforament de les platges amb videosensors i càmeres

 2. 2

  Coronavirus.- Collboni assegura que la reactivació a Barcelona ha estat "millor de l'esperada"

 3. 3

  Pablo Hasél, condemnat a sis mesos per agredir un periodista a la Universitat de Lleida

 4. 4

  Coronavirus.- Grans empreses aposten per la sostenibilitat per a la recuperació industrial

 5. 5

  Coronavirus.- Aïllats 50 temporers a Seròs (Lleida) per un malalt de Covid-19