Publicat 19/05/2020 11:16CET

Coronavirus.- Albiol explorarà amb l'oposició aconseguir un pacte municipal contra la crisi

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, es reunirà amb l'oposició per arribar a un pacte municipal contra el Covid-19
EUROPA PRESS

Crida als grups a anar més enllà de postures polítiques i aconseguir grans acords de governabilitat

BADALONA (BARCELONA), 19 maig (EUROPA PRESS) -

L'alcalde de Badalona (Barcelona), Xavier García Albiol, ha anunciat que en els propers dies es reunirà amb la resta de forces municipals per buscar un pacte per afrontar la situació després del Covid-19, i es mostra "totalment convençut" que també és la voluntat de la resta de responsables polítics.

En una entrevista d'Europa Press, Albiol ha assegurat que, més enllà dels plantejaments ideològics o del posicionament polític de la resta de formacions, existeix la predisposició a asseure's i parlar de projectes de ciutat: "Jo el que no espero ni estic demanant és un xec en blanc al meu govern, però sí sol·licito el compromís per a aquelles polítiques que siguin de ciutat, tirar-les cap endavant".

Per aconseguir-ho, ha estès la mà per realitzar "grans acords de governabilitat" a les forces polítiques amb major representació en el consistori, i s'ha referit en concret al PSC i a Guanyem Badalona com a socis preferents per fer-ho possible.

Però considera que primer els partits de l'oposició han de ser capaces de superar la crisi interna que estan vivint, i els ha cridat a reflexionar sobre les dinàmiques seguides en els últims cinc anys, i concretament en les últimes setmanes des de la dimissió de l'ara exalcalde Álex Pastor (PSC).

"Qui no entengui que estem en un moment excepcional i requereix de l'embranzida de tots els partits polítics, jo crec que que acabarà pagant les conseqüències en el futur immediat", ha dit.

I afegeix que "s'ha de deixar el tacticisme electoral a curt termini per una visió global d'Estat i de creació i summa d'una majoria que doni resposta al que s'està demandant en aquests moments".

ACCIÓ DE GOVERN

L'alcalde de Badalona ha aclarit que la seva acció de govern estarà basada en tres eixos: la gestió del Covid-19 per pal·liar els efectes negatius a nivell social i econòmic; garantir els serveis bàsics de la ciutat amb el manteniment de la via pública, i més seguretat als carrers.

Pel que fa a aquest últim, Albiol ha anunciat que des del seu executiu s'incrementarà la presència de Guàrdia Urbana i de Mossos d'Esquadra als carrers de Badalona, ja que assegura que "la gent té por i inseguretat" i vol revertir aquesta situació.

Així mateix, ha plantejat un model de ciutat a deu anys vista, que passi per arrencar el projecte de fer desaparèixer l'autopista C-31 "que divideix Badalona en dues realitats"; acabar les obres del canal del port de la ciutat, i finalitzar els laterals de l'autopista.

GESTIÓ DEL COVID-19

Albiol ha apuntat que el Govern central no va saber reaccionar al moment adequat davant el Covid-19 i que la seva actuació en el dia a dia està marcat "per la improvisació i el canvi de criteri en funció de l'opinió pública".

I posa com a exemple la mesura del Govern central de crear una renda mínima per a persones en situació de vulnerabilitat a causa de la crisi sanitària, ja que segons ell no es pot plantejar "sense cap tipus de control previ", ja que per a ell això augmentaria el frau i la injustícia social.

Pel que fa a Catalunya, ha retret que, "encara que juga un paper secundari", les responsabilitats que ha hagut d'assumir la Generalitat no han estat a l'altura del que s'esperava, i ha acusat el president del Govern, Quim Torra, d'estar més interessat en unes properes eleccions que en la gestió de la pandèmia.

CINQUENA PRÒRROGA

Albiol ha lamentat la proposta d'aquest passat divendres d'una cinquena pròrroga de l'estat d'alarma i creu que el president del Govern central, Pedro Sánchez, "està intentant aprofitar la situació d'excepcionalitat per dur a terme un control de la població espanyola que va més enllà de l'acceptable".

Defensa que en la llei hi ha mecanismes que permeten dur a terme un control sobre la població que no necessàriament han de passar per coartar les llibertats: "Transcendeix més enllà de les competències del que significa un estat d'alarma, estem gairebé en un estat de lloc".

Reclama a Sánchez un projecte alternatiu --que creu que seria "saludable des d'un punt de vista democràtic"-- i li demana ser prudents en les fases de desconfinament.

PACTE CONSTITUCIONALISTA

Preguntat per un possible pacte constitucionalista entre Cs i PP de cara a les eleccions catalanes, Albiol ha defensat que seria "desitjable" per representar un projecte que resulti atractiu i que tingui capacitat de guanyar les eleccions a Catalunya.

Pel que fa a les eleccions, ha assenyalat que Torra "no està prevalent" ni l'interès de Catalunya ni la resposta al Covid-19, sinó que busca desgastar a ERC.

"El president Torra està més instal·lat en estratègies electorals no tant per guanyar les eleccions, com sí per desgastar als seus socis d'ERC. I sobre la base d'aquest interès, el desgast d'ERC, es convocaran les eleccions en una data o una altra", ha apuntat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés