Actualitzat 11/5/2020 10:31:33 +00:00 CET

Albiach: "Un cop passi l'emergència sanitària, Catalunya necessita eleccions"

La líder dels comuns en el Parlament, Jéssica Albiach, en una imatge d'arxiu.
EUROPA PRESS - Archivo

Creu que un ple monogràfic de la crisi ha d'anar precedit de grups de treball sobre el model

BARCELONA, 11 maig (EUROPA PRESS) -

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha sostingut aquest dilluns que la crisi del coronavirus ha evidenciat la falta de full de ruta compartit dins el Govern, i que les picabaralles entre JxCat i ERC han demostrat que està trencat, segons ella: "Un cop passi l'emergència sanitària, Catalunya necessita eleccions".

En una conferència de premsa telemàtica, la també coordinadora dels comuns ha demanat al Govern que repensi la composició de les taules de treball per abordar la crisi derivada de la pandèmia: "Sorprèn que no hi estigui inclosa ni salut ni educació".

Ha avisat que les solucions a la crisi s'han d'abordar amb agents socials, i ha apostat per la cooperació també entre administracions: "La desescalada s'ha de fer amb codecisió i cogovernança amb la plaça Sant Jaume", en referència al Govern i sobre la base de la cooperació entre territoris, i no la competència.

Pel que fa al ple monogràfic sobre la pandèmia que ha demanat Cs al Parlament, Albiach ha insistit en la necessitat de comptar amb actors socials, per la qual cosa considera que aquest ple monogràfic hauria d'anar precedit de grups de treball de forces polítiques i socials que repensin els models actuals.

"BASES PER A LA RECONSTRUCCIÓ"

Els comuns han transmès al Govern les seves "deu bases per a la reconstrucció", amb propostes per afrontar la crisi, i Albiach ha explicat que esperen que l'executiu català contacti amb la seva formació, que veu imprescindible dialogar, negociar i concertar.

Albiach ha sostingut que la situació s'ha d'afrontar amb dues premisses bàsiques: que cap govern i cap territori pot actuar sol, i que "això no va d'ajustos, i si algú pensa que movent quatre xifres del pressupost o injectant els diners del Govern central ja estaria", s'equivoca.

Les seves deu bases inclouen un acord per la salut --destinant el 7% del PIB a aquesta àrea--; un acord generacional per a una vida digna, amb millores en residències; un acord educatiu i cultural; un per una Catalunya lliure de pobresa; per l'habitatge digne; feminista; per la reindustrialització verda; per la sobirania alimentària; per la fiscalitat solidària i verda, i per l'apoderament digital de la ciutadania.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Barcelona controlarà l'aforament de les platges amb videosensors i càmeres

 2. 2

  Coronavirus.- Collboni assegura que la reactivació a Barcelona ha estat "millor de l'esperada"

 3. 3

  El sindicat de Policia Jupol es querella contra Franco i Simón per la gestió de la pandèmia

 4. 4

  Pablo Hasél, condemnat a sis mesos per agredir un periodista a la Universitat de Lleida

 5. 5

  Coronavirus.- Aïllats 50 temporers a Seròs (Lleida) per un malalt de Covid-19