Actualitzat 25/04/2018 12:24 CET

La cooperativa Alencop estrena nau al districte barceloní de Sant Andreu i amplia serveis

Gerardo Pisarello, Laia Ortiz (regidors de Barcelona i els membres d'Alencop
EUROPA PRESS

Va gestionar una mitjana de 110 recollides mensuals el 2017

BARCELONA, 25 abr. (EUROPA PRESS) -

La cooperativa d'iniciativa social de recollida de ferralla Alencop ha estrenat una nau industrial de 750 metres quadrats al carrer de Juníper Serra 77, al polígon del Bon Pastor del districte barceloní de Sant Andreu, on ha engegat nous serveis de gestió i reutilització de residus i una botiga de segona mà.

En una roda de premsa aquest dimecres amb motiu de la inauguració, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha destacat el paper del cooperativisme com a eina social: "El cooperativisme pot ser una sortida eficaç, sostenible i empoderadora", i ha assegurat que Alencop és un exemple per a la ciutat.

La tinent d'alcalde de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz, ha celebrat que el polígon del Bon Pastor "s'ompli de vida", i que la cooperativa és un exemple d'economia circular en una zona amb una gran concentració de serveis de logística.

La cooperativa està formada per 25 socis d'una desena de nacionalitats de l'Àfrica Subsahariana, i es va crear el 2015 per assegurar condicions de treball dignes per a aquest col·lectiu, que té com activitat principal la recollida i reutilització de ferralla i aparells electrònics en desús.

L'anterior nau destinada als serveis d'Alencop estava situada en el número 42 del carrer de Santander, al districte de Sant Martí, en un projecte que es va iniciar amb 15 joves procedents d'assentaments en solars i naus abandonades en el mateix districte, on guardaven ferralla.

PRESSUPOST

Alencop és un projecte impulsat per Barcelona Activa, el comissionat d'Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, l'àrea de Drets Socials i el Pla de Barris, i compta amb un pressupost de 822.000 euros el 2018, un 60% aportats pel consistori i el 40% prové de recursos propis que genera la cooperativa.

Pisarello ha subratllat que Alencop ha incrementat progressivament l'aportació de recursos propis, que han passat d'un 22% el 2016 a un 40% el 2018, amb una previsió del 60% per al 2019, i membres de la cooperativa han agraït el suport rebut i han expressat la seva voluntat de treballar per una "Barcelona sostenible".

NOUS SERVEIS

Actualment, Alencop oferia un servei gratuït de recollida a domicili de ferralla i aparells elèctrics i electrònics en els districtes de Sant Martí, Sant Andre i Eixample: barris de Dreta de l'Eixample, Fort Pienc i Sagrada Família, i aquest any ampliarà la zona de treball fins a Sants, Eixample Esquerra i meitat de Nou Barris.

També participarà en el projecte de preparació i reutilització d'equips informàtics eReuse per tractar i desballestar aquests residus, que actualment fan les plantes de reciclatge, i que coincideix amb l'impuls d'un nou servei de la cooperativa per reparar electrodomèstics i aparells electrònics.

La nova nau disposa d'un espai de venda de segona mà, una botiga física i en línia que s'engegarà en les properes setmanes, així com un espai d'autorreparació on els ciutadans podran arreglar els seus propis electrodomèstics amb eines i assessorament dels cooperativistes.

PROVA PILOT I BALANÇ

S'ha iniciat una prova pilot a guarderies de recollida, reciclatge i neteja professional de bolquers reutilitzables per a escoles i grups de criança, a més d'impulsar campanyes de sensibilització sobre reutilització i gestió d'aparells electrònics i elèctrics amb la visita a 900 petits comerços.

Durant el 2017, la cooperativa va gestionar una mitjana de 110 recollides mensuals --cinc al dia-- amb un volum total de 66 quilograms per recollida (70 tones de Residus d'Aparells Elèctrics i Electrònics (Raee) anual i 20 tones de metalls anual.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés