La contractació d'oficines a Barcelona va ser de 399.000 metres quadrats el 2019, un 4,4% més

Publicat 13/1/2020 18:39:57CET
Obres de construcció a Barcelona, en una imatge d'arxiu.
EUROPA PRESS - Archivo

La capital catalana registra el seu segon millor exercici en 15 anys

BARCELONA, 13 gen. (EUROPA PRESS) -

El mercat d'oficines a Barcelona va tancar el 2019 amb una contractació rècord de 399.000 metres quadrats, cosa que suposa un 4,4% més respecte a l'any anterior, segons dades de la consultora immobiliària Savills Aguirre Newman.

El 2019 ha estat el segon millor exercici a la capital catalana dels darrers 15 anys, superat únicament pel 2015, quan la Generalitat va dur a terme una operació de lloguer de 50.000 metres quadrats, ha informat la consultora immobiliària aquest dilluns en un comunicat.

La directora associada del Departament d'Oficines de Savills Aguirre Newman, Natalia Montal, ha explicat que la contractació s'ha quedat una mica per sota de les previsions "a causa d'una escassetat d'oferta amb disponibilitat immediata".

"Davant aquest fet, hi ha una demanda que s'ha vist insatisfeta, sense cap superfície que s'ajustés a les seves necessitats, la qual cosa ha provocat que algunes operacions s'hagin demorat", ha afegit.

Aquesta conjuntura de mercat, amb decisions pendents que veuran la llum els primers mesos d'aquest any, permeten anticipar un escenari optimista, amb uns nivells de contractació molt elevats per al primer trimestre de l'any, segons la consultora immobiliària.

ÚLTIM TRIMESTRE DEL 2019

Pel que fa a l'últim trimestre de l'any, es van materialitzar a Barcelona operacions amb una absorció total de 71.000 metres quadrats, la qual cosa significa un 3,82% més pel que fa al mateix període del 2018.

De la mateixa manera, durant els darrers tres mesos del 2019 es van materialitzar dues operacions de prelloguer de la tecnològica Ocado Technology en un edifici promogut per Renta Corporation en el nombre i del coworking Spaces a l'edifici Sugar Factory.

Quant al nombre d'operacions tancades, la xifra va disminuir pel que fa al 2018, però va augmentar la mitjana per operació, mentre que Barcelona va comptar amb una taxa de disponibilitat que va continuar baixant en relació amb els trimestres anteriors, i es va situar en el 4,29%.

En districtes com el 22@, l'oferta disponible encara és menor i es redueix a l'1,6% del total en aquesta zona, uns nivells similars als que existeixen al centre de la ciutat, on la disponibilitat d'espai és pràcticament nul·la.

Davant aquesta escassetat d'espai, la perifèria es va mantenir com una alternativa per a les empreses, amb un 10,9% de taxa de disponibilitat, i va aconseguir acaparar el 22% de l'absorció del conjunt del 2019.

'COWORKING'

Els 'coworkings' s'estan consolidant com una alternativa perquè les empreses puguin atendre el seu creixement i cobrir les seves necessitats d'espai, davant l'escassetat de superfície a Barcelona.

El 2019, aquests espais van tancar amb un 182% més de superfície que el 2018 i un 350% més en comparació amb el 2017, i en l'últim trimestre de l'any es van tancar cinc operacions, que van suposar el 17,5% de l'absorció d'aquest període.

Quant a rendes, es van mantenir estables durant l'últim trimestre, després d'haver registrat un increment interanual del 12%.

Contador