Actualitzat 09/10/2014 10:15

Zapatero demana "mesures de confiança" abans del 9N per apropar postures

José Luis Rodríguez Zapatero
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 9 Oct. (EUROPA PRESS)

L'expresident de l'Executiu espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha descartat totalment que Artur Mas pugui portar a terme la consulta sobiranista del pròxim 9 de novembre perquè seria il·legal, i "això ho sap també el Govern de Catalunya", i ha fet una crida al Govern espanyol i a la Generalitat perquè acostin postures abans d'aquesta data.

   "No arribem al 9 de novembre sense haver iniciat quelcom que acosti postures; hi ha d'haver unes primeres mesures de confiança", ha subratllat en declaracions a TVE recollides per Europa Press un Zapatero que ha alertat que, en qualsevol cas, el referèndum és només una competència de l'Estat i la llei de consultes catalana el que ha fet és intentar construir "una espècie de ficció".

   "No anomena cens al cens, l'anomena registre, no diu juntes electorals a les juntes electorals, no diu referèndum al que és un referèndum, l'anomena consulta. Però la cosa és la que és, no el que se li digui jurídicament i sincerament crec que això ho sap clarament el Govern de Catalunya", ha dit Zapatero, qui ha advertit a més que "les preguntes en abstracte, en blanc" del tipus de si es vol ser català són "la porta a una disputa que no acaba mai".

   "En comporten moltes d'altres que no es fan en aquell moment però que són decisives sobre quina moneda tindrà vostè, continuarà a la UE, quina relació tindrà amb Espanya. Moltes més preguntes que no tenen resposta", ha indicat l'expresident.

   En aquest sentit, ha emfatitzat que els referèndums han de ser decisions o pronunciaments de la ciutadania sobre un programa concret, un pla concret. "Un Estatut, amb els seus articles; una Constitució, amb els seus articles; un acord sobre la Unió Europea; amb el seu contingut. Però una pregunta en blanc és la porta a una disputa que no acaba", ha indicat.

   En aquesta línia, ha admès que Espanya es troba en la situació més difícil de la seva història en el que afecta a la conformació de l'Estat i a la convivència com a país unit i ha incidit que afrontar aquesta situació cal "un temps intens, amb un gran esforç polític de sensibilitat i acostament". "Si tornem a iniciar el diàleg, el reconeixement amb Catalunya, començarem a recuperar aquesta difícil situació", ha postil·lat.

   Perquè a més, segons ha defensat, "el projecte que poden tenir els catalans s'assembla bastant al que pot tenir Espanya". "No sembla que estiguem parlant d'un projecte que en les bases polítiques del model de convivència sigui diferent al que representa l'Espanya democràtica i, el que em sembla més rellevant de fons, només una democràcia com les europees és la que millor reconeix la singularitat i identitat de Catalunya", ha dit.

   Després de recordar que únicament existeixen les experiències de referèndum d'aquest tipus al Quebeq i a Escòcia, l'ex cap de l'Executiu s'ha mostrat convençut que això no es tornarà a donar. "No hi ha hagut cap país democràtic, constitucional, on la pluralitat i la llibertat sigui l'eix que articula la vida que hagi conegut una separació d'una part del seu territori. Aquesta és la grandesa de la democràcia", ha emfatitzat.

   Pel que fa a la posició del PSC, Zapatero ha demanat "comprensió" davant del "clima de pressió" que es viu a Catalunya i ha recordat que els socialistes catalans sempre han defensat una consulta dins de la legalitat. "El problema és que una consulta dins de la legalitat només és possible la que podria fer, en un hipotètic cas, el Govern d'Espanya", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés