Actualitzat 03/07/2014 17:50

UPyD avisa que una Catalunya independent podria perdre 3 punts del seu PIB

Marcos y Máximo, en la rueda de prensa
UPYD

El País Basc perdria 10 punts si se separés d'Espanya, i Espanya en perdria més de 2

MÚRCIA, 3 jul. (EUROPA PRESS) -

El responsable d'Acció Institucional del Congrés de Direcció d'UPyD i portaveu adjunt a l'Assemblea de Madrid, Ramon Marcos, ha advertit que tots els ciutadans perdrien si Catalunya i el País Basc se separés d'Espanya, fins al punt que el País Basc podria perdre deu punts del seu PIB anual, Catalunya gairebé tres, i Espanya més de dos.

En roda de premsa amb la responsable d'UPyD a Múrcia, Fuensanta Máximo, a la presentació del llibre 'A favor d'Espanya: el cost de la ruptura', ha advertit que això equivaldria a més atur: "Hi hauria milions de desocupats com a conseqüència de la separació en el que quedés d'Espanya, però n'hi hauria moltíssim més a Catalunya i al País Basc".

A més, ha assegurat que això podria passar si Catalunya i el País Basc continuessin a la UE perquè, en cas contrari, les conseqüències podrien ser "moltíssim pitjors", i també en el cas que hi hagués una crisi de deute o sortissin de l'euro.

Al llibre, Marcos pretén contrarestar el moviment nacionalista i independentista, i en el seu contingut hi han participat el filòsof Fernando Savater; l'escriptor Mario Vargas Llosa; la líder d'UPyD, Rosa Díez; l'eurodiputat Francisco Sosa Wagner; economistes com José V. Rodríguez Mora; i psicòlegs socials com José Miguel Fernández Dols.

Segons Marcs, l'objectiu del llibre és introduir "racionalitat" en aquest món, segons la seva opinió, ple de fal·làcies, i explicar a tots els ciutadans d'Espanya quins són els beneficis d'estar junts.

La intenció del llibre és donar llum "no només sobre els costos econòmics, sinó també sobre els costos emocionals, psicològics i culturals que implicaria la ruptura", i busca explicacions sobre com s'ha arribat fins a aquesta situació a Catalunya i el País Basc.

També analitza el que ha passat durant els últims 30 anys, en què el nacionalisme tenia com a finalitat "crear una societat nacionalista que trenqués amb el conjunt d'Espanya per aconseguir el seu objectiu, que és la independència".

El responsable d'UPyD considera que els nacionalistes han pogut arribar a aquest propòsit "gradualment, a poc a poc, controlant els mitjans de comunicació, l'educació i la societat civil".

Així, ha arremès contra l'Assamblea Nacional Catalana (ANC), que "no és tal societat civil, perquè està finançada i pagada pels poders públics, per la Generalitat, i té un objectiu de control social durant aquests 30 anys que, per cert, ha causat molt de dolor i limitació de la llibertat".

Marcos ha atribuït el triomf de les tesis independentistes al fet que l'Estat i els que han tingut la màxima responsabilitat, PP i PSOE, s'ho han permès "per un joc en què han buscat el suport dels nacionalistes i els han consentit que fossin construint aquest nacionalisme segregador i victimista que produeix separació i dolor".

CONSTITUCIÓ

Sobre la Constitució, ha afirmat que estableix un sistema electoral "profundament injust, de bipartidisme imperfecte, entre el PP i el PSOE completat pels partits nacionalistes", i ha apostat per una reforma del seu contingut que resolgui els problemes de funcionament de l'Estat i millori la democràcia.

Mentre que al Regne Unit hi ha hagut un debat seriós i rigorós sobre la independència d'Escòcia, ha assegurat, a Espanya no s'ha tingut per al conjunt dels espanyols, però tampoc per a Catalunya, "on prospera l'engany dels nacionalistes i l'exclusió".

Sobre la consulta, Marcos creu que el Govern espanyol ha d'aplicar la llei i impedir-la, perquè seria "una consulta il·legal, ja que el dret a decidir és una cosa que ens incumbeix a tots els espanyols".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés