Actualitzat 17/09/2014 12:58

Torres-Dulce convoca els fiscals de Catalunya divendres a Madrid

Eduardo Torres Dulce, fiscal general del Estado
Foto: EUROPA PRESS

Diu que també els tribunals han d'actuar si es persisteix en la consulta després de suspendre's

BILBAO, 17 (EUROPA PRESS)

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce , ha convocat els fiscals de Catalunya per al divendres en la Fiscalia General, a Madrid, per parlar de la consulta sobiranista i altres qüestions "d'especial transcendència", i amb la intenció d'escoltar-los per prendre decisions futures en cas si calgués.

   En un esmorzar al Palau de Justícia de Bilbao pel XXV aniversari del TSJPB, ha assegurat que Fiscalia "prevaricaria" si no actués en el cas que se suspengués la Llei de consultes i la convocatòria del 9N, i "es persistís en algun àmbit a negar l'efectivitat d'un mandat legítim i constitucional".

   "O acceptem l'Estat de Dret o ens situem a extramurs d'ell", segons ell, i ha afirmat que també els tribunals haurien d'emprendre actuacions de produir-se aquesta situació.

   A preguntes dels periodistes, ha confirmat que aquest dijous es reunirà amb el Fiscal Superior de Catalunya i amb els fiscals en cap territorials per tractar el tema de la consulta i altres assumptes de "notorietat pública" amb la finalitat de poder prendre, amb posterioritat, decisions.

   "La meva obligació com a fiscal general de l'Estat és estar a peu d'obra, consultar i escoltar les opinions dels fiscals que representen les direccions de les Fiscalia per poder, després, prendre les decisions que calgui prendre, si és que cal prendre-les", ha apuntat.

   Segons ha explicat, "en la base fonamental del criteri d'aplicació uniforme de la Llei que exigeix la Constitució", ha de fer-se "una posada al dia de tots els assumptes que existeixen a Catalunya, que no són només els de la consulta".

   Torres-Dulce ha apuntat que, en la trobada d'aquest dijous, s'abordaran "assumptes que són obvis, que estan en la notorietat pública, i alguns altres que hi ha en marxa i que són d'especial transcendència". "No es tractarà exclusivament del tema de les deliberacions de la consulta", ha afegit.

ACTUACIÓ DE LA FISCALIA

   El màxim representant del Ministeri públic ha afirmat que "prevaricaria" si no actués en cas que es produís una suspensió dels decrets de la Llei de Consulta i de la seva convocatòria, "i es persistís en algun àmbit a negar l'efectivitat d'un mandat legítim i constitucional".

   En aquest sentit, ha recordat que l'actuació de la Fiscalia "no pot ser una altra que la subjecció a la legalitat, i la legalitat, en aquest cas, podria estar al camp del Dret Penal".

   Tot i això, s'ha mostrat "absolutament convençut" que aquesta situació no es donarà. Segons la seva opinió, "això no es produirà fora de l'àmbit estrictament de l'obediència democràtica als mandats del Tribunal Constitucional, i per tant, no serà ni exigible ni aplicable el camp del Codi Penal".

   "Cap fiscal general de l'Estat val per a qualsevol activitat pública o privada, quan, si hi ha un fet que és enquadrable en una conducta sancionada en el Codi Penal, pot romandre aliè a la mateixa. Això es diu pura i simplement prevaricació", ha destacat.

ACTUACIÓ DELS POLÍTICS CATALANS

   Preguntat a què s'enfrontarien el president de la Generalitat, Artur Mas, i altres polítics catalans si segueixen endavant amb la convocatòria de la consulta, malgrat la seva prohibició, Torres-Dulce ha dit que "depèn de quines siguin les actuacions" que mantinguin.

   En aquest context, ha destacat que "els delictes són fets, activitats sancionades com a delictes". "I jo no puc ni vull imaginar aquest escenari, i per tant, quan es produeixi, les activitats que puguem entendre que poguessin ser delictives, emprendrem les actuacions procedents. Un, no sé si es produiran, i dos, com es produiran. Per tant, anticipar quina serà la resposta és un exercici de ciència-ficció en aquest moment", ha indicat.

   Alhora, ha insistit que desitja i està segur que no es produirà aquesta situació. "Si es produís alguna activitat que pogués ser enquadrada en el Codi Penal, naturalment, no només els fiscals, els jutges, els tribunals, hauran d'actuar. Val per això i per a qualsevol acte de la vida", ha assenyalat.

   El fiscal ha subratllat que "les lleis es donen per a tots i per a tots els supòsits, i cal complir-les, acatar les decisions dins d'un sistema democràtic", tot i que s'utilitzin "tots els recursos de manifestació, reunió, crítica i propostes de canvi de lleis, etc".

   Tot i això, ha apuntat que el que no es pot és "decidir que se suspenen en la seva aplicació, per les raons que sigui, part de les lleis  que ens hem donat nosaltres mateixos". "Som esclaus d'una decisió que ens correspon quant a nosaltres mateixos", ha afegit.

   Per això, ha assenyalat que caldrà esperar a veure "quines conductes poguessin concórrer en delicte, i si això succeeix", hauran d'actuar no només el ministeri públic, sinó també d'ofici els tribunals. "Nosaltres som promotors absoluts de la Justícia, però la resta dels tribunals estan subjectes, igualment, a l'exigència de responsabilitats", ha assegurat.

   El doctor en Dret i Sociologia, i president de Metroscopia,  José Juan Toharia Cortés, que també ha participat a l'esmorzar informatiu, ha subratllat que "només el 23% dels catalans són partidaris que, si se suspèn la convocatòria, s'ignori i es procedeixi com ha suggerit el líder d'ERC".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés